Selaković doneo 50.000 vakcina protiv koronavirusa Angoli

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković predao je u Angoli donaciju Srbije od 50.000 vakcina sputnjik V protiv koronavirusa i sastao se sa najvišim zvaničnicima te zemlje, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je, posle sastanka sa predsednikom Angole Žoaom Lourensom, izjavio novinarima da postoje brojne mogućnosti da se ekonomski odnosi dve zemlje unaprede, i da će sa tim ciljem u najskorije vreme biti upriličen sastanak dvojice šefova država, što će biti jasan znak poslovnoj zajednici Srbije o mogućnostima za investiranje u Angolu.

„Napravili smo nacrte više sporazuma, koji bi trebalo da budu potpisani na najvišem nivou, i koji će biti od ključnog značaja za unapređenje ekonomske saradnje“, rekao je Selaković.

U ovom trenutku, kako je podsetio, u Angoli već posluje nekoliko srpskih kompanija, poput „Planuma“, ali postoji zainteresovanost i drugih kompanija, kojima je potrebna i jasna politička i legislativna potvrda mogućnosti za investiranje.

„Imamo veoma visok nivo mogućnosti za ekonomsku saradnju, ali nizak nivo iskorišćenosti tih mogućnosti na terenu“, konstatovao je Selaković.

On je rekao da su Srbija i Angola posvećene istim vrednostima, poštuju međunarodno pravo, ne mešaju se u poslove drugih zemalja, i podržavaju se uzajamno u međunarodnim organizacijama.

„Ove vrednosti su prepoznate i potvrđene od strane naših državnika pre 60 godina, u vreme kada su se narodi Afrike borili za slobodu i za svoja prava, a protiv kolonijalizacije, i tada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja“, kazao je šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da je sastanak sa predsednikom Lorensom bio i prilika da prenese poziv za učešće delegacije Angole na obeležavanju 60 godišnjice beogradske konferencije nesvrstanih.

„Sastanak sa predsednikom bio je i prilika da govorim o dve važne teme za moju zemlju i naše odnose. Izrazio sam zahvalnost zbog čvrste i dosledne podrške Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno podršci po pitanju Kosova i Metohije. Druga tema bila je potreba da se snažni i bratski tradicionalni odnosi prenesu i na polje ekonomske saradnje“, kazao je ministar Selaković.

Ministar Selaković se u Angoli sastao i sa šefom diplomatije Teteom Antoniom, kao i sa ministarkom zdravlja Silvijom Lutukutom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*