Selaković o kovid pasošima: Testovi i vakcine nisu besplatni

Ako EU bude dozvolila putovanja samo onima koji su primili vakcine odobrene u Briselu, kako će putovati naši građani koji su primili kinesku ili rusku vakcinu?

Na ovu temu u „Jutru“ Tv Prve govori ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Predsednik Vučić je na jasan način govorio o tome. Mi ćemo omogućiti građanima da se testiraju i da se testiraju na antitela i sa tom potvrdom će moći da se putuje. Ne vakciniše se da bi moglo da se putuje“, kaže Selaković i dodaje:

„Sa druge strane videćemo da li će EU doneti takvu odluku“.

Na pitanje da li će se tu testovi naplaćivati on odgovara:

„Testovi nisu besplatni. Vakcine nisu besplatne. država ih besplatno daje građanima. Testove će neko morati da plati – kakva će biti procedura videćemo“.

On kaže da bi odluka Brisela da zabrani ulazak građanima koji su su imunizovani vakcinama koje nisu odobrene u EU, svakako razočarala mnoge, ali je ocenio da to neće uticati da Srbija odustane od svojih ciljeva, puta ka EU i stvaranja društva koje će funkcionisati na onim principima na kojima funkcioniše i EU.

„Ugledajući se na evropske principe solidarnosti i slobode kretanja, Srbija je demonstrirala solidarnost prema susednim zemljama, ali na to se nije gledalo blagonaklono. Sve ono što je učinila Srbija učinjeno je da bi nam svima bilo bolje, u zajedničkom interesu“, istakao je ministar Selaković.

Pored toga, Selaković je govorio i o izborima u Nikšiću koji se danas održavaju. On je negirao da se Srbja meša u lokalne izbore, ali navodi da Srbiju mora da zanima kako žive Srbi.

„Naravno da se (Beograd) ne meša (u izbore u Nikšiću). Ne pada nam na pamet“; kaže.

Upitan da li vakcine mou da ozleće odnose Beogrd-Sarajevo, minstar kaže da donacije pokazuju našu dobru volju kao i da se zajedno borimo da pobedimo kovid 19.

„To je naš zajednički neprijatelj“, kaže.

Za sutra je najavljen sastanak Palmera i Vučića, a Selaković navodi da ubzanje u dijalogu sa Kosovom sledu.

„Gospodin Palmer se decenijama bavi pitanjem Zapadnog Balkana. Bio je plan da dođe sa Lajčakom. Ja tu ne očekujem ništa epohalno novo, ali bićemo pod pristicima“, kaže.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*