Selaković o odluci Incka: Veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva, ali da je veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati.

Na sastanku sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Selaković je rekao da je stav Beograda „vrlo jasan: da nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo”, kazao je Selaković.

Cvijanović je rekla da je današnja „nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna” i da može da vrati BiH „dve ili tri decenije unazad”.

„Neprihvatljivo je da u 21. veku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere. Moja poruka građanima i institucijama u RS je da znamo šta radimo, da jačamo RS i našu svest o sebi, da jačamo naše veze sa Srbijom”, kazala je Cvijanović.

Navela je da je Incko „doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje” i da bude „dodatno neraspoložena prema svojim građanima”, navodi se u saopštenju.

„Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao sve licemerstvo međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku”, rekla je Cvijanović, prenosi Beta.

Dodala je da se „danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH”.

„Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH”, kazala je Cvijanović.

Incko je danas nametnuo zakon kojim se zabranjuje i sa do pet godina zatvora kažnjava negiranje genocida. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odbacuje odluku Incka i da je Republika Srpska posle nje „prisiljena da krene u proces disolucije”.

Ambasada SAD u BiH saopštila je da su negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi i da podrivaju uzajamno poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

Selaković i Cvijanović su razgovarali i o nizu tema od značaja za specijalne i paralelne veze Srbije i Republike Srpske, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je naveo da se „specijalne i paralelne veze Srbije i RS razvijaju” i da su u ovom trenutku „na istorijskom maksimumu”, odnosno na najvišem nivou „otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i RS zajedno postoje i deluju”.

„Sa jedne strane, poštujući teritorijalni integritet BiH, Srbija se trudi da sa svim svojim susedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose, ali sa druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, Srbija ne zaboravlja svoj narod i RS kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom”, rekao je Selaković posle sastanka.

Jedna od tema je, kako je naveo, bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, piše u saopštenju.

Selaković je sagovornicu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će u taj program biti uključeni i nastavnici iz RS.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

„Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front”, rekao je Selaković.

Cvijanović je posle sastanka kazala da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i RS, i da je za građane RS važno da Srbija bude stabilna i jaka.

Prema njenim rečima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i RS.

Cvijanović je zahvalila Srbiji na ekonomskoj pomoći tokom prethodnih godina, i izrazila očekivanje da će biti nastavljena realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata u interesu građana Srbije i RS.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*