Selaković razgovarao sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji

BEOGRAD –

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žofreom. On je sagovorniku uputio čestitke i poželeo uspešan mandat, dodavši da očekuje nastavak dobre saradnje institucija Srbije sa Delegacijom EU.

Ministar je istakao da je članstvo u EU apsolutni spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje, kao i da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu.

selaković,, žofre

Izvor: Vlada Srbije

Podvukao je da je Srbija otvorena za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa.

Selaković je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena regionalnoj saradnji, očuvanju stabilnosti i bezbednosti i diplomatskom rešavanju otvorenih pitanja.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ministar je istakao da su dijalog i kompromis ključni za postizanje održivog dogovora, ali i podsetio da Priština uporno ne ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i ne omogućuje osnivanje Zajednice srpskih opština.

Selaković je ukazao da je neophodno da Priština pristupi primeni svih postignutih dogovora i poručio da očekujemo da Evropska unija, kao garant Briselskog sporazuma, čvrsto insistira na tome.

EU je već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je ministar, i dodao da je pomoć koju Srbija dobija od EU ključna za naš reformski proces.

Takođe, ministar je istakao i da je Srbija, u uslovima pandemije, odgovornom politikom ostvarila ekonomsku i finansijsku stabilnost, kao i da statistički parametri pokazuju da je pandemija ostavila manje ekonomske posledice na Srbiju u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*