Selaković se sastao sa kineskim šefom diplomatije: Srbija i Kina će uvek biti partneri

Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se jutros sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, koji boravi u poseti Srbiji. Kineski ministar Vang Ji istakao je da mu je velika čast što je u mogućnosti da poseti Srbiju i da razgovara o daljem razvoju bilateralnih odnosa.

„Selaković je moj dobar prijatelj. Vi ste mlad, veoma uspešan političar u životu Srbije. Imate čvrstu volju i iskren stav za dalji razvoj našeg čeličnog prijateljstva. To sam osetio kada sam ugostio vašu delegaciju, kada smo razmenili mišljenje i učvrstili prijateljstvo. Dobro smo se upoznali i postavili dobar radni odnos i odlučio sam da na osnovu toga posetim Srbiju“, rekao je Vang.

Ukazao je da uzajamne posete ministara spoljnih poslova dve zemlje za manje od pola godine pokazuju da obe strane pridaju veliki značaj odnosu Srbije i Kine i njihovom partnerstvu.

„Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo. Prijateljstvo koje je izdržalo iskušenja i promene na međunarodnoj sceni“, rekao je Vang.

On je dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Đinpinga.

„Kina će uvek biti partner Srbije. Cilj mog dolaska je da se nađe održivi put za duboku stratešku razmenu sa Srbijom i da podignemo nivo naše saradnje“, poručio je Vang.

Selaković je kineskom kolegi, kojeg je oslovio sa „dragi prijatelju, brate“, poželeo dobrodošlicu u Srbiju, ističući da se naša zemlja ponosi svojim odnosima sa Kinom i da se nada poseti kineskog predsednika.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da vas ugostim u našoj prestonici, gde niste prvi put, ali jeste prvi put kao šef delegacije i ministar spoljnih poslova u isto vreme“, rekao je Selaković na početku sastanka.

On je istakao da je zvanična poseta Vanga Beogradu odlična prilika za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima od obostranog interesa zemalja koje vezuje čelično prijateljstvo. Takođe, Selaković je ukazao da se odnosi Srbije i Kine, uprkos svim problemima koje je u svetu stvorila pandemija korona virusa, neometano razvijaju, a dve države su, i pored pandemije, uspele da održe nivo razmene poseta na visokom nivou.

„Srbija se ponosi svojim odnosima sa Kinom, kojima poseban zamajac daje lični odnos veoma iskrenog bliskog prijateljstva između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Ðinpinga. Naša želja je, i nadamo se da će, uprkos odlaganjima do kojih je došlo zbog pandemije, ubrzo doći do realizacije posete kineskog predsednika Srbiji“, poručio je Selaković.

U prisustvu dvojice ministara potpisan je i Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova sastaće se danas i sa predsednikom Srbije Aleksndrom Vučićem, a juče je, po dolasku u Beograd, razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem. Vang Ji će do sutra posetiti nekoliko evropskih zemalja – pored Srbije, i Grčku, Albaniju i Italiju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*