Severna Makedonija danas obeležava 30 godina nezavisnosti

Skoplje (Foto N. Trklja)

SKOPLJE– U Severnoj Makedonija danas se obeležava 30 godina nezavisnosti države. Povodom Dana nezavisnosti – osmog septembra pre podne su vence na grobove prvog predsednika Kire Gligorova i Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći, položili predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i delegacije Vlade i Sobranja.

Vence su položili i predstavnici vojske i brojnih državnih institucija i diplomatskog kora, a Pendarovski je ordenom „Osmi septembar” odlikovao Stojana Andova, prvog predsednika višepartijskog parlamenta i poslanike Sobranja u mandatu od 1990. do 1994, prenosi Beta.

Centralna proslava obeležavanja 30 godina nezavisnosti biće održana pred Sobranjem, sa početkom u 17 časova i, kako je najavljeno, „biće posvećena istorijskom referendumu osmog septembra 1991. godine, kada su građanke i građani Republike Makedonije potvrdili identitetski i anomski kontinuitet i masovno dali glas za nezavisnost države”.

Na referendum 1991. godine izašlo je 72 odsto punoletnih građana, od kojih je 95 odsto odgovorilo pozitivno na pitanje: „Da li ste za samostalnu Makedoniju sa pravom da stupi u budući savez suverenih država Jugoslavije?”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*