Sijarto: Srbija je najvažnija u regionu, mora biti deo proširene EU

BUDIMPEŠTA – Mađarska i Srbija pokreću zajednički program za jačanje kapaciteta Zapadnog Balkana, a u toku su i pregovori o pridruživanju Srbije Međunarodnoj investicionoj banci, međunarodnoj banci sa sedištem u Budimpešti, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto: Nema jake EU bez Srbije u njoj
Foto: Print Screen/Youtube /

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović u Budimpešti.

„Evropska unija ne može biti jaka bez proširenja i nema proširenja bez Srbije”, poručio je šef mađarske diplomatije nakon sastanka sa Joksimović.

Dodao je da je pandemija korona virusa „preokrenula naše živote” i intenzivirala debatu o budućnosti EU.

„Integracija Zapadnog Balkana je ključna za jaku EU”, poručio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedan od najvažnijih igrača u regionu i mora biti uključena u dalje proširenje EU.

„Evropske integracije su imperativ za očuvanje mira u regionu”, rekao je mađarski ministar, prenosi Tanjug.

Apelovao je na zapadne partnere da prestanu sa blokiranjem procesa proširenja, navodeći da prazna obećanja ukazuju na neprihvatljiv nedostatak poštovanja.

Sijarto je naglasio da je Srbija spremna da otvori 11 poglavlja u procesu pristupanja Uniji, i da ima podršku Mađarske za njihovo pokretanje.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Sijarto je rekao da će Zapadni Balkan imati još veću ulogu posle „potpunog neuspeha u Avganistanu”, jer, kako napominje, povlačenje trupa stvara veliki rizik od migracija za Evropu, pošto migranti mogu doći do Turske bez poteškoća, „a region (EU) je samo na korak odatle”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*