Simović poriče da je pucao u Kalinića

Pripadnik „zemunskog klana” pozvao tužilaštvo da dokaže optužbe za pokušaj ubistva i tražio da suđenje prati video-linkom iz „Zabele”

Potpis: Miloš Simović Printskrin MUP

Pripadnik „zemunskog klana” Miloš Simović kratko je juče pred Višim sudom u Beogradu kazao da je razumeo optužnicu koja ga tereti za pokušaj ubistva saradnika iz klana Sretka Kalinića, a potom i da nije kriv za ono za šta ga tužilac optužuje. Simović koji je uz velike mere obezbeđenja doveden iz požarevačke „Zabele” gde izdržava kaznu od 35 godina na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i zločinima koje je počinio „zemunski klan” izjavio je na sudu:

– Ne želim detaljno da iznosim odbranu jer nemam od čega da se branim. Neka tužilac i oštećeni dokazuju svoje tvrdnje. Ja nemam šta da kažem.

Na glavni pretres, koji se iz bezbednosnih razloga održavao u sudnici u zgradi Posebnog odeljenja Višeg suda, juče nije doveden oštećeni Kalinić (izdržava kaznu zatvora od 40 godina zbog učešća u ubistvu premijera i zločina „zemunskog klana”) s obzirom na to da njegov advokat Slavko Petrić ima virus korona zbog čega se nalazi na bolničkom lečenju u Sremskoj Kamenici.

Pošto je sudija obavestila učesnike u postupku koji je razlog Kalinićevog izostanka, okrivljeni Simović je upitao članove sudskog veća da li im je on neophodan.

– Ako na sledeći pretres ne bude doveden Kalinić, moram li ja da prisustvujem? Ovo je za mene veliki put i stres. Mogu li da pratim suđenje preko video-linka – pitao je Simović koji se već 11 godina nalazi na izdržavanju kazne.

Naredni pretres zakazan je za 24. maj.

Pucnjava na jezeru Rakitje nedaleko od Zagreba u kojoj je Simović ranio Kalinića, kako su tada ocenili poznavaoci prilika u podzemlju, bila je prekretnica u dugogodišnjem skrivanju članova ozloglašenog „zemunskog klana” koji su godinama uspevali da izbegnu hapšenja. Prema nezvaničnim informacijama, svi članovi klana krili su se zajedno, ali je tokom jednog od roštiljanja pored Rakitje izbila svađa, tokom koje je Simović izvukao pištolj i Kaliniću ispalio hice u stomak i grudi a potom pobegao.

Kalinić je teško ranjen završio u bolnici. Kada je otkriveno da je reč o opasnom beguncu, on je saslušavan o brojnim krivičnim delima. Deo je priznao, a za deo okrivio upravo Miloša Simovića ali i Luku Bojovića. Na osnovu njegovog iskaza pokrenut je postupak i protiv Bojovića u kojem je on oslobođen jer nije bilo dokaza za Kalinićeve tvrdnje da je organizovao novu kriminalnu grupu i organizovao ubistva osoba za koje je sumnjao da stoje iza likvidacije Željka Ražnatovića Arkana.

Kalinić je Srbiji izručen pošto se oporavio u bolnici u Zagrebu, dok je Simović uhapšen dva dana pošto ga je ranio dok je pokušavao da ilegalno pređe u Srbiju. Kada su se zajedno našli na optuženičkoj klupi, izneli su teške optužbe jedan protiv drugog i međusobno prebacivali krivicu za najteže zločine počinjene u Beogradu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*