Simović tvrdi da nije kriv za pokušaj ubistva Kalinića

BEOGRAD –

Nekadašnji pripadanik „zemunskog klana“ Miloš Simović negirao je danas krivicu povodom optužbi da je pokušao da ubije pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

On je na početku današnjeg ročišta rekao da razume optužnicu, te da se izjašnjava da nije kriv, a suđenje je ubrzo potom odloženo za 24. maj.

Do odlaganja je došlo zbog toga što punomoćnik Kalinića, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije mogao da dođe na suđenje jer je pozitivan na virus korona, pa Kalinić nije danas ni privođen u sud iz zatvora.

pravosudje, sudstvo

Pixabay

I Simović i Kalinić se sada nalaze u sprskim zatvorima gde izdržavaju maksimanle zatvorske kazne zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đunđića 2003. godine, ali i zbog drugih zločina koje su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“, te zbog više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Iz bezbednosnih razloga suđenje se održava u zgradi Specijalnog suda, a oba „zemunca“ služe kazne u požarevačkoj Zabeli.

Simović je danas u sud priveden uz pomoć Žandarmerije pod jakim merama obezbeđenja, a tokom prolaska kolone vozila saobraćaj u Ustaničkoj ulici gde je sedište Specijalnog suda bio je obustavljen.

On je na ranijim suđenjima za druga krivična dela potvrdio da je nakon svađe pucao u Kalinića, jer se plašio da će ga Kalinić ubiti.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije „Sablja“ u martu 2003. i do ovog događaja izbegavali su hapšenje, a u novim krivičnom delima sarađivali su uz pomoć jataka iz regiona.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u bolnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave u blizini granice sa Hrvatskom.

Istragu za ovaj pokušaj ubistva sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskim organima.

Optužnicu protiv Simovića sada zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“.

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, ali su Bojović i Milisavljević oslobođeni.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*