Sing pravosnažno osuđen na tri godine zatvora

Slučaj indijskog državljanina, kome je uskraćeno pravo na suđenje na svom – pandžapskom jeziku, doći će do Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda, piše Politika.

Apelacioni sud u Beogradu osudio je pravosnažno indijskog državljanina Džagdžita Singa na tri godine zatvora, a ruske državljane Viktora Slavina i Stanislava Kislicina na po dve i po godine, zbog primanja mita u obavljanju privredne delatnosti. Time je potvrđena presuda Višeg suda u Pančevu, koji je dva puta sudio u ovom slučaju korupcije u NIS-u.

Suđenje je bilo specifično zbog prava Džagdžita Singa, poreklom iz indijskog Pandžaba, da mu se sudi na njegovom maternjem – pandžapskom jeziku, a naše pravosuđe je mesecima pokušavalo i nije uspelo da nađe prevodioca za taj jezik, kojim inače govori više od sto miliona ljudi u svetu. Odlučeno je da se sudi na ruskom, koji optuženi razume.

U konačnoj presudi Apelacioni sud je preinačio samo odluku o meri bezbednosti proterivanja stranaca iz zemlje, tako što je prepolovio na po pet godina trajanje ove mere za trojicu okrivljenih, kojima je prethodno sud u Pančevu izrekao čak po 10 godina zabrane ulaska u Srbiju.

Apelacioni sud potvrdio je da Slavin i Sing u korist budžetskih sredstava treba solidarno da uplate iznos postignute imovinske koristi od 303.000 evra, a Sing i Kislicin solidarno 400.000 evra. Oštećeni NIS a. d. Novi Sad je radi ostvarivanja svog imovinskopravnog zahteva upućen na parnicu, piše Politika.

Sva trojica osuđenih su inženjeri i bili su na direktorskim funkcijama u bloku „Prerada” u Pančevu, koja posluje u okviru NIS-a, a na teret im je stavljeno da su 2013. godine zahtevali i primili obećane poklone a zatim i poklon od jedne firme iz Šapca koja je trebalo da zaključi ugovor o radovima na postrojenjima. Zbog krivičnog dela davanja mita u obavljanju privredne delatnosti, osuđeni su Aleksandar i Dragiša Despotović na po godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora.

Branilac Džagdžita Singa, advokat Sead Spahović, najavljuje ustavnu žalbu Ustavnom sudu i zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu, zbog povrede prava na jezik postupka.

– Očigledno je da sud koristi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima protiv okrivljenog, i to član šest konvencije, koji garantuje niži nivo ljudskih prava od Ustava Srbije, pa sud izbegava da primeni Ustav i Zakon o krivičnom postupku i umesto toga primenjuje konvenciju. Ustav i ZKP garantuju okrivljenom pravo da se brani na svom jeziku, a Evropska konvencija propisuje kao minimum ljudskih prava da bude upoznat sa optužbom na jeziku koji razume, dok tokom celog postupka ima pravo da se u svakom trenutku brani na svom jeziku i pravo na prevodioca, po članu 11 stav tri ZKP-a. Naš Ustav zabranjuje u članu 20. smanjivanje dostignutog nivoa ljudskih prava. Prema tome, sud je bio dužan da primeni naše zakone i Ustav, koji je donet 2006. a ne Evropsku konvenciju iz 1950. godine – navodi advokat Sead Spahović.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*