Sklonjena divlja pijaca na Satelitu

Foto: Dnevnik.rs

 

Na veliku radost svih koji žive u tom gradskom kvartu, početkom ove nedelje započeti su radovi na sređivanju prostora u neposrednoj blizini Satelitske pijace, nezadovoljavajućeg ne samo u estetskom smislu već i u higijenskom, pa samim tim i u ekološkom, budući da je na njemu godinama nastajao buvljak, koji se s vremenom pretvorio u pravu deponiju.
Akciju je inicirao Savet mesne zajednice „Gavrilo Princip“, koji je, podstaknut mnogobrojnim primedbama, žalbama i zahtevima građana, organizovao peticiju i tom prilikom sakupio više od 2.000 potpisa žitelja naselja Satelit.
„Najpre je uklonjena divlja deponija koja se stvorila na toj lokaciji, a zatim je usledilo hortikulturno uređenje u cilju revitalizacije uništene zelene površine“, rekla je Sanja Vujinović, predstavnica Saveta Mesne zajednice „Gavrilo Princip“.
„Moramo istaći da smo u tome dobili svesrdnu podršku Grada Novog Sada. Uporedo s pomenutim radovima, u toku je i akcija Udruženja građana „Kreativna industrija Viridis”, koja je deo projekta Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” pod nazivom „Nova mesta – Mikrogranting”. Njegov cilj je uređenje malih urbanih prostora, u koje su, u vidu mobe, uključeni i sami građani. U planu Udruženja „Viridis” je postavljanje podloge od tucanika i montiranje klupa, žardinjera i ekoloških korpi za otpatke, a kompletan mobilijar napravljen je od paleta. Uskoro će uslediti i sadnja drvenastih voćnih vrsta.“
Pomenuti radovi samo su prvi korak ka konačnom uređenju Satelita. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije pokrenula je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova radi izgradnje saobraćajnice u produžetku Ulice Bate Brkića, čime će ona dobiti izlaz na Futoški put.

„Time će biti rešen višedecenijski komunalni problem koji muči stanovnike Satelita i taj deo grada dobiće lepši, čistiji i urbaniji izgled, kakav svakako zaslužuje“, dodala je Sanja Vujinović.

„Mesna zajednica „Gavrilo Princip“ i dalje je otvorena za svaki vid saradnje s građanima. Planiramo da i ubuduće organizujemo takve i slične značajne i društveno korisne aktivnosti, na dobrobit naših građana.“

Tekst i foto: S. Milačić
Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*