Skupština Srbije usvojila Zakon o popisu u poljoprivredi, dopune Zakona o sudijama i VSS

Skupština Srbije usvojila je Zakon o popisu poljoprivrede 2023., a rezultati tog popisa će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, biti objavljeni 2024. godine. Usvojene su i izmene i dopune Zakona o sudijama i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva. Božidar Zečević izabran za novog člana Saveta REM-a.

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o popisu poljoprivrede 2023. godine, a rezultati tog popisa će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, biti objavljeni 2024. godine.

Popisom bi trebalo da se dobije sveobuhvatni pregled karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou.

Poslanici su večeras usvojili i Zakon o utvrđivanju finansijke podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid 19.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.

Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge 200.000. Maksimalni iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.

Skupština je potvrdila i finansijski ugovor kovid 19 sa Evropskom investicionom bankom, z apodršku Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, a reč je o kreditu od 200 miliona evra.

Usvojene izmene i dopune Zakona o sudijama i VSS

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sudijama i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva kojima se uvodi etički odbor kao institucija koja će imati jako veliku odgovornost i obavezu kada je u pitanju odlučivanje i praćenje kvaliteta rada sudija.

Poslanici su večeras glasali i o 13 kandidata za predsednike sudova u Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Ivanjici, Petrovcu na Mlavi, Prokuplju, Negotinu, Subotici, Zaječaru, Pančevu, Rumi i Somboru.

Parlament je izabrao Jelicu Vujinović za predsednika Osnovnog suda u Bačkoj Palanci, Ljubišu Tomićevića za predsednika Osnovnog suda u Ivanjici, Stanoja Rajića za predsednika Osnovnog suda u Petrovcu na Mlavi.

Za predsednika Privrednog suda u Zrenjaninu izabran je Aleksandar Stojiljkovski, Privrednog suda u Pančevu Gordana Anić, Privrednog suda u Somboru Biljana Perić i Privrednog suda u Zaječaru Dragan Jocić.

Visoki savet sudstva je za predsednika Prekršajnog suda u Negotinu izabrao Anu Jaćimović, a Prekršajnog suda u Subotici Tanju Vladušić Rudić.

Skupština nije izabrala četiri kandidata koje je osporila predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević.

Biljana Đuričić nije izabrana za predsednika Osnovnog suda u Rumi, kao ni Zlatoje Ankić za predsednika Osnovnog suda u Zrenjaninu.

Takođe, nisu izabrane ni Gordana Sokić, i to za predsednicu Osnovnog suda u Porkuplju, kao ni Ljiljana Sinđić za predsednicu Osnovnog suda u Pančevu.

Božidar Zečević novi član Saveta REM-a

Skupština Srbije izabrala je večeras i Božidara Zečevića za novog člana Saveta REM-a.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Sandra Božić rekla je u raspravi da će Savet REM-a, koji ima devet članova, posle današnjeg izbora jednog člana, raditi u punom sastavu i pre svega nezavisno odlučivati o svom delokrugu rada.

Ona je podsetila da je jedan od osnovnih zadataka REM-a da unapređuje kvalitet i raznovrsnost usluga elektronskih medija, da zaštiti razvoj slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti u ovoj oblasti kao i zaštite korisnika usluga elektronskih medija.

Božić je rekla da su u decembru prošle godine izabarna tri člana Saveta REM-a.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*