Slovenački „kavčani” u Beograd prebacili 5,6 miliona evra

Klan koristio aplikaciju „Skaj” kao i grupa Veljka Belivuka, piše Politika.

Kopar (EPA/European commission)

Slovenački ogranak je, po nalogu šefova „kavačkog klana”, prebacio iz Španije u Beograd 5,6 miliona evra u gotovini. Novac je, kako se pretpostavlja, zarađen krijumčarenjem 790 kilograma kokaina i trgovinom oružjem. To su podaci koje istražuje slovenačka policija, nakon što je nedavno širom zemlje uhapsila više desetina pripadnika ove grupe.

Otkriveni su prisluškivanjem sredstava komunikacije koja, iako kriptovana, pokazuju ko je bio zadužen da za „kavački klan” transportuje drogu do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije. Koristili su aplikaciju „Skaj”, kao i klan Veljka Belivuka u Beogradu, koji je takođe predstavljao ispostavu kavačke grupe pod vođstvom odbeglog Radoja Zvicera.

Slovenačka policija, kako su saznali crnogorski mediji, sumnja da je po nalogu Podgoričanina Milana Vujotića, 2018. godine Filip Vrzić osnovao slovenačku ćeliju zloglasne kotorske kriminalne grupe. Pored njih dvojice, pretpostavlja se da su visokorangirani u grupi bili i Klemen Kadivec, kao i Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović.

Vujotić, koji je na aplikaciji „Skaj” imao nadimak Laviteze i navodni „kavčanin” Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja, piše u dokumentima iz istrage, kažu nezvanični izvori. Slovenačka policija, pozivajući se na interese istrage, otkriva malo podataka. U informacijama saopštenim javnosti navodi se da je ova grupa, pored 790 kilograma kokaina, prošvercovala i 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina i 30 litara amfetamin baze.

Na teret im stavljaju i da su više puta transportovali i prodali vatreno oružje, kao i da su za račun „kavačkog klana”, iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra. Privedeno je 60 osumnjičenih posle pretresa na 23 lokacije na području Ljubljane, Kranja, Maribora i Kopra.

Članovi ovog klana imali su precizno određene uloge. Znalo se ko su organizatori, koordinatori nabavke i prodaje droge i oružja, ko obezbeđuje transport narkotika, oružja i novca, čiji je zadatak uključivanje novih pripadnika, kao i ko su računovođe i kako se deli novac od plena.

Na aplikaciji „Skaj”, Vrzić je navodno imao čak tri nadimka – Roni, Drug i No 10, a njegova uloga bila je i da sa Kadivecom osniva kompanije za pranje novca. Sumnja se da su u Kopru registrovali i preduzeća za transport. Vrzić je, kako se pretpostavlja, učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima koja su koristili za šverc droge i oružja i prebacivanje prljavog novca u Srbiju.

Kadiveca su u klanu oslovljavali sa tri nadimka – Sandmen, Tom Ford i Mr Fantastika Nevzatovića, koji je navodno prepravljao automobile i prevozio novac i drogu, sa dva – Goust i Kasper. Sumnja se da je deo klana bila i Kadivecova supruga koja je obavljala njegov posao nakon što je on uhapšen u Kopru zbog ubistva.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*