Slovenija: Niko ne može da sastavi vladu, šta sad?

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio da će u ponedeljak zvanično obavestiti parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara za sastav nove vlade.

 

foto/EPA-EFE/ANTONIO BAT

 

 

Pahor je potvrdio da su mu potencijalni kandidati za položaj premijera, Janez Janša i Marjan Šarec, rekli da nemaju potrebnu većinu za formiranje vlade, te je ocenio da je zbog toga potreban još jedan krug konsultacija sa strankama.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika Slovenije, nakon što je Janša danas i formalno potvrdio da nema mogućnosti za fomiranje vlade, koja bi u parlamentu imala većinu i rekao da zbog toga ne može da prihvati ponuđeni mandat, Pahor će „i službeno obavestiti parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara, te da je potreban novi krug konsultacija oko mogućeg rešenja i nalaženja potencijalnog kandidata“.

Lider Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša saopštio je ranije danas predsedniku Slovenije Borutu Pahoru da još nema dovoljnu većinu za formiranje vlade.

U Sloveniji su 3. juna održani parlamentarni izbori, SDS je osvojila 25 od 90 mesta u parlamentu, ali je Rojters naveo da većina ostalih stranaka ne želi da uđe u koaliciju sa Janšinom partijom.

Druga najveća partija, Lista Marjana Šareca (LMS) održala je koalicione pregovore sa pet drugih stranaka u proteklih nekoliko nedelja, ali je u ponedeljak konzervativna Nova Slovenija (NSL) napustila pregovore, čime su oni i okončani. NSL je pregovore napustila saopštivši da smatra da bi vlada formirana od šest stranaka bila nestabilna.

Rojters je ranije preneo da bi Pahor trebalo da obavesti parlament u ponedeljak da neće nominovati nikoga za premijera, a potom bi parlament trebalo da se sastane i to potvrdi, čime će početi period od 14 dana unutar kog će moći da se predloži novi kandidat za premijera.

Ukoliko nijednog kandidata ne potvrdi parlament u zadatom periodu, Sloveniju očekuju prevremeni izbori na jesen.

Hina objašnjava da u drugom krugu moguće kandidate za mandatara uz predsednika u roku od 14 dana mogu da predlažu i stranke, ali da je za potvrdu mandatara i tada potrebna natpolovična većina glasova poslanika.

Tek u trećem krugu, ako ni drugi ne bi uspeo, predsednik buduće vlade bira se običnom natpolovičnom većinom glasova prisutnih, a ako ne dobije većinu, predsednik države raspisuje prevremene izbore, dodaje hrvatska agencija.

Izvor: Tanjug 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*