Slovenija od danas u crvenoj zoni, Hrvatska i dalje u narandžastoj

Ljubljana (foto Piksabej)

BRISEL– U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 542 novozaraženih koronavirusom, objavila je danas vlada, koja je za ponedeljak najavila nove mere jer je zemlja ušla u „crvenu” fazu epidemije. Udeo pozitivnih PCR testova iznosi 18,4 odsto, nedeljni prosek zaraza u jednom danu iznosi 398, a četrnaestodnevna incidencija povećana je na 219 slučajeva, što po kriterijumima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) znači da je zemlja ušla u „crvenu” fazu epidemije, prenosi Hina.

Na novoj nedeljnoj karti raširenosti korona virusa ECDC, objavljenoj juče, Slovenija je još bila u narandžastoj zoni.

Narandžasta je ostala i čitava Hrvatska, za razliku od većine turističkih zemalja Evrope.

Na novoj ECDC karti u crvenom ili tamno crvenom je čitava Grčka, Kipar je u tamno crvenom, Portugal je u crvenom, dok u Francuskoj i Španiji nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom.

Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih italijanskih regija u narandžastom, kao i Austrija, prenosi Beta.

Crvene se južna Nemačka i južna Belgija, dok je severni dio tih zemalja narandžast. Holandija je takođe većim delom narandžasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska narandžaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litvanija i Estonija na Baltiku, a Letonija je u narandžastom.

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunija koje su u potpunosti zelene, ali je Bugarska u crvenom.

Zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, BiH) na mapi su obojene u sivo što znači da za njih nema dovoljno podataka.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake nedelje na osnovu četrnaestodnevne incidencije i udela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je četrnaestodnevna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika manja od 50, a udeo pozitivnih na kovid 19 od testiranih manji od četiri odsto ili je četrnaestodnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Narandžaste su zemlje u kojima je četrnaestodnevna stopa zaraženih na 100.00 stanovnika manja od 50, a udeo pozitivnih na kovid 19 od testiranih četiri odsto ili više, ili je četrnaestodnevna incidencija između 50 i 75 a udeo pozitivnih jedan odsto ili više, ili je četrnaestodnevna incidencija između 75 i 200 a udeo pozitivnih manji od četiri odsto.

Crvena boja znači četrnaestodnevnu stopu od 75-200, s udelom pozitivnih većim od četiti odsto te područja u kojima je četrnaestodnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je četrnaestodnevna stopa veća od 500.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*