Slovenija podržava da se postavljanje ograda na granicama finansira iz EU

Ljubljana (foto Piksabej)

LUKSEMBURG– Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podržao je poziv 12 članica EU da se evropskim sredstvima finansira postavljanje ograda i žica na spoljnim granicama Unije, iako Slovenija nije među potpisnicama njihovog pisma upućenog Evropskoj komisiji.

Slovenija u ovom semestru predsedava Savetu, a od predsedavajuće članice se očekuje da se ne pridružuje pojedinim inicijativama za vreme svog mandata nego da deluje u pravcu postizanja kompromisnog rešenja, javlja Hina.

Slovenački ministar na sastanku u petak u Luksemburgu kazao je, međutim, da Slovenija podržava to pismo.

„Predlog potpisanih 12 članica Slovenija podržava”, kazao je Hojs na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova.

Dodao je da Ljubljana podržava zahtev 12 država da se ograde finansiraju evropskim sredstvima, premda Slovenija tu nema finansijskog interesa jer nema spoljne granice EU nego je njena granica prema Hrvatskoj spoljna granica Šengena, prenosi Tanjug.

Ministri unutrašnjih poslova Litvanije, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke Republike, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Letonije, Poljske i Slovačke uputili su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da je „podizanje fizičkih barijera efikasna mera zaštite granica koja služi interesima čitave EU, ne samo zemalja na prvoj liniji”.

Oni kao legitimnu meru zaštite granice takođe predlažu da se podizanje protivmigrantskih prepreka „dodatno i adekvatno” finansira iz evropskog budžeta.

Evropska poverenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson kazala je da može da razume da neke države na granicama postavljaju ograde, ali se protivi tome da bi se to činilo uz pomoć zajedničkih evropskih sredstava, dok problem migracija treba rešavati u paketu o azilu i migracijskoj politici EU.

Hojs je rekao da se ne slaže sa ocenama evropske poverenice za unutrašnje poslove.

On je takođe podsetio da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila protivmigrantskim barijerama i dodao da će se s gradnjom ograde nastaviti.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*