Slovenija sutra preuzima predsedavanje EU, proširenje prioritet

BRDO KOD KRANJA: Proširenje Evropske unije, kao jedan od glavnih prioriteta slovenačkog predsedavanja EU, ključni je strateški odgovor na brojne probleme sa kojima se suočava neposredno susedstvo EU, objavila je slovenačka vlada povodom sutrašnjeg slovenačkog preuzimanja predsedavanja Savetom Evropske unije.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Foto: Youtube Printscreen

Slovenačka vlada je saopštila da EU mora uložiti zajedničke napore na radu na proširenju na zemlje Zapadnog Balkana, i napominje da će samit EU-Zapadni Balkan biti održan u Sloveniji 6. oktobra, prenosi slovenačka agencija STA.

Slovenački premijer Janez Janša se na Brdu kod Kranja juče sastao sa ambasadorima država članica EU na radnom ručku, kako bi ih upoznao sa ključnim prioritetima slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije koje počinje sutra.

Situacija sa kovidom-19, ekonomski oporavak, poboljšanje otpornosti, Konferencija o budućnosti Evrope i proširenje EU su najvažnije teme slovenačkog predsedavanja.

Ostale glavne teme u drugoj polovini godine su migracije i „zelena“ i digitalna tranzicija, navodi se u saopštenju slovenačke vlade objavljenom nakon sastanka Janše sa ambasadorima.

Na radnom ručku, koji je priredio otpravnik poslova Portugalije, Janša je zahvalio Portugaliji na „dobrom i uspesnom predsedavanju“.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*