Služen parastos ubijenim žeteocima u Starom Grackom

U Starom Gracku kod Lipljana služen je parastos srpskim žeteocima, ubijenim pre 22 godinu. Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu. Ubice nisu pronađene a međunarodno pravosuđe na Kosovu zatvorilo je slučaj.

Dvaedeset dve godine tuge i praznine. I to nije kraj, jer se 22 godine traga za ubicama. Britanski vojnici su izvršili istragu i utvrdili moguće počinioce među Albancima, ali za Unmikove istražioce počinioci su nestali bez traga.

Sa jedne strane zavera ćutanja a sa Istražiocu su zvanično odustali od istrage.

Slavica Popović izgubila je brata, oca i dva strica. Njena i još 13 porodica gledaju očima uprtim ka Beogradu i međunarodnoj zajednici.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Vlada Srbije i Kancelarija za KiM pomoći ovom mestu da svi koji svedočite budu vesnici opstanka i ostanka srpskog naroda i na ovom svetom mestu.

Čekanje dugo 22 godine. Ohrabrenje i poziv preostalim Srbima u Starom Grackom i na Kosovu i Metohiji da ostanu na svjim ognjištima.

Rodbina i članovi porodica ubijenih Srba uzdaju se u Specijalni sud za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Unmik, a kasnije Euleks zanemarili su jedine dokaze do kojih su došli. Ključni i jedini element protiv okrivljenih bilo je posedovanje pištolja koji je Jovica Živić, jedan od žrtava, imao kod sebe kada je ubijen. Nije bilo dokaza da je izvršilac preuzeo žrtvino oružje nakon masakra. Ne postoje verodostojna objašnjenja kako je osumnjičeni posedovao pištolj, navodi se u izveštaju istrage.

Pravnici i advokati kažu da je okrivljeni trebalo da objasni kako je došao do pištolja. Pošto je nesporno da je pištolj pripadao žrtvi u momentu kada je zločin počinjen, sigurno je da bi kvalitetna istraga morala da da ozbiljnije i odgovornije rezultate, kažu advokati.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*