Smajlović: Očekujem kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće danas drugostepenu presudu Ratku Mladiću. Moj utisak je da će se danas potvrditi prvostepena presuda Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora, navodi za RTS kolumnistkinjom „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja – presuda Ratku Mladiću i sednica SB UN o Hagu odvijaju u istom danu.

„Već su svi rekli da to nije slučajno i to zaista ne može biti slučajno. Sud u Hagu je sud UN, odnosno Savet bezbednosti ga je formirao. Dakle, ovo je način da se napravi maksimalni efekat. Da u jednom danu bude i ta, možda i na neki način i najvažnije presuda, zato što je Srebrenica najvažniji slučaj koji je rešavan u Hagu“, objašnjava Smajlovićeva.

Moj utisak je, navodi gošća Jutarnjeg programa, da će se danas potvrditi prvostepena presuda Ratku Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

„Ja pristajem na tu formulaciju da je ovo težak dan za Srbiju. Ali mislim da prvo moramo da kažemo da će se izreći presuda za jedan strašan zločin i nezavisno od toga da li se mi slažemo da taj zločin treba okvalifikovati kao genocid ili nama to nije isto tako ozbiljno kao Jasenovac ili Holokaust, ipak treba reći da je danas dan kada mi treba da izrazimo pijatet žrtvama Srebrenice, kada treba da saosećamo sa bolom njihovih porodica i kada o tome moramo i da mislimo i da poštujemo bol tih porodica koje su izgubile toliko ljudi. Za mene je Ratko Mladić neko ko jeste počinio ratni zločin. Ja njega smatram ratnim zločincem“, navodi Smajlovićeva i dodaje:

„Ja nisam primetila da bilo ko ozbiljan tvrdi, govorim sada o pravnim i zapadnim ekspertima, da će se promeniti presuda u onom delu koji Bošnjaci i vlast u Sarajevu i tužilac Serž Bramerc najviše žele, a to je da se kaže da nije bio samo genocid u Srebrenici, već da je bio i u ovih šest opština“.

Kako kaže, o Haškom sudu imamo pravo da ne mislimo dobro, ali da moramo da razdvojimo žrtve, zločin i ono što mi mislimo o Haškom sudu.

„O Haškom sudu imamo pravo da ne mislimo dobro. Haški sud je praktikovao pobedničku pravdu, selektivnu pravdu, čak ni njegovi najžešći simpatizeri više ne tvrde da je on instrument pomirenja. Haški sud je bio politički instrument i to dosta tup politički instrument pomoću kog je vršen pritisak ne samo na Srbiju, ali najviše na Srbiju i pomoću kog se uticalo na važne elemente političke sudbine Srbije“, objašnjava Smajlovićeva.

Taj sud nije ni svetilište ni čistilište, navodi Smajlovićeva, „njegove presude nisu sveto pismo i kada se Srbima prigovara da ne prihvata da je počinjen zločin genocida često se, i to sam sada primetila u zapadnim medijima, izostavlja činjenica da niko od srpskih državnika ne poriče zločin u Srebrenici, oni samo poriču odnosno osporavaju pravnu kvalifikaciju genocida i to je važna razlika“.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*