Smajlović: Organizacija Samita za demokratiju pogrešna, ali uvek je dobro biti za stolom

Sjedinjene Američke Države odlučile su da ipak pozovu Srbiju na Samit za demokratiju u Vašingtonu, koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, a kolumnistkinja „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović kaže za RTS da se stvarno retko dešava da velike sile na taj način promene mišljenje.

Novinarka Ljiljana Smajlović podseća da su dve ambasade u regionu ranije potvrdile da na Samit za demokratiju nije pozvan Aljbin Kurti i da nije pozvana Srbija, pa su obe morale da promene mišljenje jer je Srbija ipak dobila poziv da učestvuje na Samitu u organizaciji Džozefa Bajdena.

Kaže da je još neobičnije što je i u Americi bio veliki praznik – Dan veterana, pa u Vašingtonu „nema nikoga“ jer svi spajaju praznik sa nedeljom.

„Neko je ipak rekao čekajte, kakvog smisla ima da mi privlačimo zemlje u tabor država koje neće ići kineskim i ruskim putem, a da ne pozovemo Srbiju koju želimo da privučemo, a već je rekla da neće da uvodi sankcije Rusiji i nalazi se na novom kineskom Putu svile. Besmisleno je da kažemo ne zanima nas šta Srbija misli“, ističe Smajlovićeva.

Naglašava da je Srbija postala važnija nego što je bila i da nije puka propaganda vlasti kada kaže da se bez Srbije u regionu ne može ništa rešiti i da se mora razgovarati sa Srbijom.

Smajlovićeva priznaje da je smatrala da je možda i bolje da Srbija ne bude na Samitu u Vašingtonu ako će tamo biti grupa zemalja koja dogovara na koji način će se distancirati prema Rusiji i Kini.

„Ja verujem da je to glavni model. To je nova linija podele u svetu. Grupisaćemo se po tome ko je demokratija, a Amerikanci odrđuju ko je demokratska zemlja, a ostavićemo na drugoj strani autoritarne zemlje“, objašnjava Smajlovićeva.

„Problemi ne staju na granicama država“

Ljiljana Smajlović smatra da se pozivom Srbiji pokazalo da ipak može da se ne sedi na jednoj stolici i ističe da više niko ne govori Srbiji da mora da pokaže da želi na Zapad i na samo jednu stolicu.

Kaže da joj se organizacija ovakvog samita čini potpuno pogrešnom u situaciji kada postoji problem sa klimatskim promenama, pandemija, terorizam, sajber terororizam…

„Sve su to problemi koji ne staju na granicama država. Te probleme ne treba rešavati u taborima. Čini mi se da je to i reltivno loša poruka, da se prave ovakvi samiti. Sa druge strane, uvek je dobro biti za stolom i tamo gde se rešavaju važne stvari“, ističe Smajlovićeva.

Kaže da Rusija i Kina štite važne interese Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog čega, koliko god želela da postane članica Evropske unije, ne može da dokazuje lojalnost zapadnom bloku i „otkači“ Rusiju i Kinu.

„Svi rade sa Kinom. Glavni Bajdenov problem je što mnoge zemlje žele da sarađuju sa Kinom, koliko god da su razvijene evropske demokratije, koliko god da su kolevke demokratije. Važna im je trgovina sa Kinom i tu nema pomoći, to će tako biti“, kaže Smajlovićeva.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*