Smanjenje cena rominga

Da li će građani Srbije, pa i drugih zemalja regiona, plaćati jeftiniji roming biće poznato posle Samita EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u maju u Sofiji, na kojem bi, pored ostalog, trebalo da bude predstavljen i plan za smanjenje cena rominga na Zapadnom Balkanu.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ističu da se pristupanjem EU cene rominga neće biti potpuno ukinute. Spuštanja cena rominga pomenula je i šefica EU diplomatije Federika Mogerini prilikom predstavljanja nove Strategije proširenja, kao jednu od aktivnosti na kojima EU radi sa regionom kako bi se vidljivo olakšao život građana Zapadnog Balkana.

Na smanjenju cena rominga trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije, a na sastanku telekomunukacionih operatora sa prostora Zapadnog Balkana, koji je održan polovinom januara u Briselu, kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja. U Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija kažu za Tanjug da će raditi na zaključivanju novog sporazuma između četiri države, potpisnice Sporazuma o snižavanju cena rominga iz 2014. godine, Makedonijom, Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, kojim bi se za ove četiri države nastavilo dalje snižavanje cena rominga do potpunog ukidanja.

Oni dodaju i da će ministarstvo sa državama Evropske unije u narednom periodu zaključivati bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena rominga, čime bi se, kaže, implicitno uticalo i na smanjenje maloprodajnih cena. Pregovori o ukidanju rominga u EU trajali su deset godina, tako da je jasno da je ovo dug i komplikovan proces.

Kako će izgledati tačan plan smanjenja cena, što se smatra preduslovom za potpuno ukidanje plaćanja rominga, i koliko godina će ceo proces trajati, trebalo bi da se sazna 17. maja kad u glavnom gradu Bugarske počne samit EU – Zapadni Balkan.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*