SNS sama na vlasti u Valjevu, SPS posle 12 godina otišla u opoziciju

Lazar Gojkovic novi gradonacelnik Valjeva

Valjevo je dobilo novu lokalnu vlast koju čini samo SNS, dok su njihovi partneri u prethodnom mandatu socijalisti završili u opoziciji.

Za gradonačelnika Valjeva izabran je kandidat SNS Lazar Gojković (36), profesor fizičkog vaspitanja. Njegovim izborom, grad na Kolubari je prvi put dobio nestranačku ličnost za gradonačelnika, po prvi put u istoriji prvi čovek grada je profesor fizičkog, a Gojković je ujedno i najmlađi gradonačelnik u istoriji Valjeva.

Pre njega, najmlađi na tom mestu bio je Dušan Mihajlović, koji je imao 38 godina kada je izabran za predsednika Opštine.

Gojkovićev zamenik biće još jedno novo lice sa liste SNS – diplomirani ekonomista Nemanja Petrović.

Na Gojkovićev predlog, izabrano je i novo devetočlano Gradsko veće u kojem većinu čine opet nestranačke ličnosti, ekonomisti kojih je četvorica, kao i mladi stručnjaci, među kojima je najpoznatiji dr Dušan Ružičić, najmlađi doktor nauka u istoriji valjevske bolnice i jedan od vodećih domaćih stručnjaka interne medicine, a član Veća je i Gojkovićev košarkaški kolega Vladimir Mišković, nekadašnji igrač i trener „Metalca“.

Po prvi put, u lokalnoj Vladi zastupljen je i jedan poljoprivrednik, Miroljub Milovanović iz Taora.

Što se tiče zakonodavne vlasti, na konstitutivnoj sednici novog saziva gradske Skupštine za predsednicu je izabrana Snežana Rakić, doktor ekonomskih nauka i profesorka državne Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, dok je njen zamenik ekonomista Viktor Mićić, oboje iz redova SNS.

Posle 12 godina neprekidnog učešća u vlasti, valjevski SPS je ostao u opoziciji. Njihovi odbornici ipak su svojim glasovima dali podršku izboru Gojkovića za gradonačelnika, dok su prilikom ostalih glasanja bili uzdržani.

Pored socijalista koji imaju 16, opoziciju će činiti i dva odbornika SPAS-a Aleksandra Šapića, te po jedan iz redova POKS-a i valjevskog Lokalnog fronta. Od 51 mesta u lokalnom parlamentu, naprednjaci imaju komotnu većinu od 31 odbornika.

IZVOR:BLIC

FOTO:RAS SRBIJA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*