Spajaju se Eurobanka i Direktna, u Srbiji na tržištu ostaju 23 banke

Izvor: Promo

Još jedna banka manje na tržištu Srbije – sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji upravo su najavile Eurobanka i Direktna banka. Nakon okončanja ove transakcije, Eurobanka će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Formalno okončanje procesa spajanja, kako je najavljeno, očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela. Ovim spajanjem broj banaka u Srbiji pada na – 23.

„Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji“, saopštila je Eurobanka.

Obe strane planiraju dalji rast, uključujući, kako se ističe „ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina“.

Već sarađivali

Spajanje Eurobanke i Direktne banke nije neočekivana vest za poznavaoce bankarskog tržišta u Srbiji.
Kada su, tokom 2019. godine, na adresu Ministarstva finansija pristizala pisma o zainteresovanosti investitora za kupovinu većinskog udela u Komercijalnoj banci, među potencijalnim kupcima nalazio se upravo konzorcijum ove dve banke – Direktne i Eurobanke.
Prema navodima dnevnog lista Danas, u konzorcijum je bio uključen i američki investicioni fond Riplvud advajzoriz. Ipak, u septembru, kada je istekao rok za dostavu neobavezujućih ponuda za kupovinu Komercijalne banke, među njima nije bilo ponude ovog konzorcijuma.
IZVOR:N1

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*