Spajk Li predsednik žirija filmskog festivala u Kanu

Američki reditelj Spajk Li (Spike Lee) biće predsednik žirija ovogdišnjeg, 74. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu koji će biti održan u julu, saopštili su danas organizatori festivala.

Spajk Li predsednik žirija filmskog festivala u Kanu 1Foto: EPA-EFE/ BIANCA DE MARCHI

Li (63) koji će biti prvi crnac na mestu predsednika žirija Kanskog festivala, trebalo je prošle godine da bude na toj funkciji, ali je zbog epidemije korona virusa festival bio odložen, javila je agencija Frans pres.

Ovogodišnji festival biće održan od 6. do 17. jula, a pripeme su uveliko u toku pošto je odbor za selekciju već gledao brojne filmove. Zvanični izbor filmova i sastav žirija biće saopšteni početkom juna.

Organizatori su naveli da su izabrali Lija za predsednika žirija, jer se zalaže za pitanja crnaca, a autor je filmova koji se bave aktivizmom, namenjenih široj publici.

Spajk Li je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije i autor filmova među kojima su „She’s Gotta Have It“ (1986), „Malcolm X“ (1992), „Inside Man“ (2006). Njegov „BlacKkKlansman“ iz 2018. godine osvojio je Gran pri (Veliku nagradu) u Kanu.

Kanski festival tradicionalno se priređuje u maju, ali je odložen za jul zbog epidemije korona virusa.

Pošto festival prošle godine nije mogao da bude održan, organizatori su samo saopštili spisak 56 dugometražnih filmova izabranih za prikazivanje. Ipak, krajem oktobra je priređeno simbolično trodnevno mini-izdanje festivala.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*