Spejs Iks „poneo“ mrave, avokado i sladoled za astronaute

VAŠINGTON –

„Spejs Iks“ isporuka u kojoj su između ostalog mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čoveka lansirana je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Isporuka koja treba da stigne u ponedeljak je 23. po redu koju američka komercijalna svemirska kompanija „Spejs Iks“ (SpaceX) vlasnika Ilona Maska obavlja za NASA  nešto manje od jedne decenije, prenosi AP.

spejs, iks,, astronauti

Izvor: Tanjug (Craig Bailey/Florida Today via AP))

Raketa Falkon (Soko) je jutros lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu Dragon (Zmaj) koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svežu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju seme male cvetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima, a takođe uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala koji takođe stižu će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Letelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

Današnje lansiranje je drugi pokušaj slanja letelice „Spejs Iks“ sa ovim teretom ,nakon što je jučerašnji pokušaj sprečilo olujno vreme.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*