Sramotno – Srbin na obeležavanju „Oluje“ u Kninu (VIDEO)

Zvanično je potvrđeno – prvi put jedan Srbin učestvovaće na obeležavanju godišnjice „Oluje“ u Kninu.

Boris Milošević, potpredsednik Vlade Hrvatske zadužen za ljudska prava, koji dolazi iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, učestovaće na manifestaciji kojom Hrvatska slavi vojnu akciju koja za Srbe predstavlja etničko čišćenje i jedan od najvećih zločina u proteklom ratu.

Prvo je to najavio predsednik hrvatske Vlade i lider HDZ-a Andrej Plenković, a onda i sam Milošević. U „Priči jednog Srbina iz Hrvatske“, kako je nazvao svoju objavu na društvenoj mreži Fejsbuk, Milošević je potvrdio ono o čemu se spekulisalo.

– U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom – napisao je Milošević.

On je još napisao i da je područje nekadašnje Krajine obilazio sa ocem, koji je bio hrvatski vojnik i da je sam video spaljene srpske kuće. Opisao je i svoju ličnu tragediju o očevoj majci, koja je ubijena mesec dana nakon „Oluje“.

Podršku za odlazak u Knin dobio je od Milorada Pupovca, lidera SDSS-a, koji je potvrdio da će na parastos srpskim žrtvama u Gruborima kod Knina krajem avgusta doći hrvatski predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomo Medved.

– Iza ovoga, iza Knina i Grubora, biće drugih mesta, drugih aktera. Niko tamo ne ide da bi još jedanput nekome nanio bol ili da bi legitimisao bilo čije stradanje. Boris Milošević ide s mnogo značajnijim ciljem, a to je da se počnu poštovati međusobne žrtve i počne stvarati kultura mira – rekao je Pupovac.

I samu najavu da bi jedan Srbin mogao da prisustvuje proslavi „Oluje“, Banjaluka i Beograd oštro su osudili. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i danas ponavlja da ne može da podrži potez Borisa Miloševića.

– Naravno, ni jednu težu reč od mene neće čuti jer smo mi uveli pravilo da nikada, bez obzira na sve naše rezlike, ne dođe do srpsko-srpskih teških reči – naglasio je Vučić.

Republika Srpska i Srbija obeležiće zajedno 25. godišnjicu stradanja i proterivanja Srba u „Oluji“. Akcija, koju je hrvatska vojska sprovela od 4. do 7. avgusta 1995. godine sa 138.500 vojnika, 350 tenkova i 30 aviona, za Srbe je najveće etničko čišćenje na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Iako Milošević i Pupovac danas ne govore da je „Oluja“ etničko čišćenje, u njoj je ubijeno gotovo 2.000 Srba, dok ih je 250.000 proterano sa svojih vekovnih ognjišta. 25 godina posle, za zločin niko nije odgovarao, iako je i danas poznato da se tadašnji politički i vojni vrh Hrvatske, za „Oluju“ pripremao od ranije. Posljednjeg dana jula 1995. godine, bez uvijanja, na Brionima su izneseni stvarni ciljevi.

Tada je Franjo Tuđman, prvi predsednik Hrvatske, rekao da je cilj da Srbi praktično nestanu.

– /Cilj je/ da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana – rekao je tada Tuđman, svjedoče „Brionski transkripti“.

O tome svedoči i govor Ante Gotovine, generala Hrvatske vojske.

– Već sada ima veliko iseljavanje civila iz Knina, koji odlaze za Banjaluku i Beograd. Znači da mi, ako nastavljamo ovaj pritisak, verovatno za neko vreme, neće biti toliko civila, nego onih koji moraju ostati, koji nemaju mogućnosti otići – rekao je tada Gotovina, svedoče transkripti.

Da su namere koje se vide u transkriptima izvršene, Tuđman je potvrdio u Kninu prilikom prve posete nakon „Oluje“.

– Nisu imali vremena ni da pokupe svoje prljave pare – devize, niti svoje prljave gaće – rekao je tada Tuđman.

Transkripti za koje se nije znalo do 2004. godine, pred Haškim sudom kasnije su korišteni kao jedan od ključnih dokaza za prvostepenu presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača. I pored tako čvrstih dokaza, drugostepenom presudom Srbima Krajine pravda je okrenula leđa, jer Žalbeno veće Haškog suda je, preglasavanjem 3:2, donelo odluku.

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*