Srbija druga u Evropi, odmah iza Velike Britanije, vakcinisano 322.598 osoba

BEOGRAD –

Imamo potpisane ugovore na 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković i rekao da je do sada vakcinisano preko 320.000 ljudi što, kako kaže, znači da je Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

Gojković je za  Pink ocenio da je podatak da se Srbije nalazi odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih, zapravo, pokazatelj koliko se dobro radilo na zaštiti stanovništva.

vakcinacija, sajam, 2

RTV (Jaroslav Pap)

„Farmaceutske kuće su očigledno zagrizle veliki zalogaj kada su mislie da će moći da proizvodu toliko vakcina, a to su sve problemi sa kojima ćemo se sretati“, odgovorio je na pitanje o dostupnosti vakcina, komentarišući globalnu trku u procesu imunizacije protiv kovida -19.

Po njegovoj oceni, „sada više ulogu nema ni novac ni moć“, već samo možemo da se oslonimo na snalažljivost i prijateljstva.

Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mera i nose maske i da je važno da se „što pre vakcinišemo“ kako bi što pre izašli iz pandemije.

Država koja to uradi među prvima, imaće prednost u oporavku ekonomije i „brže će trčati ekonomsku trku“, ocenio je Gojković.

Nikodijević :Danas na Sajmu biće vakcinisano oko 8.000 građana

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da se očekuje da danas na Beogradskom sajmu bude vakcinisan rekordan broj građana, između 7.000 i 8.000. On je za TV Prva istakao da svi punktovi rade s kapacitetom do 10.000 prijema dnevno.

Navodi da je do danas u halama 3 i 11 vakcinisano više od 25.000 građana i dodao da nema većih zadržavanja građana.

„Svi koji su se prijavili putem portala E-uprava biće vakcinisani. Zainteresovanost za vakcinaciju je izuzetno velika i uskoro će doći do preklapanja vakcinacije i revakcinacije, pa će nam biti potrebni duplo veći kapaciteti“, rekao je Nikodijević.

Takođe, najavio je revakcinaciju građana za desetak dana i dodao da su iz tog razloga otvoreni novi punktovi.

Precizira da će prvi punkt biti u Belekspocentru na Novom Beogradu. Nikodijević pojašnjava da je to hala koja ispunjava sve potrebne uslove i biće pristupačna Zemuncima i Novobeograđanima.

„U toku je opremanje ove hale, a kroz nekoliko dana će početi sa radom. Drugi punkt koji opremamo je u Borči, gde imamo novu zdravstvenu ustanovu“, ističe on.

Najavljuje da će Zavod za biocide, koji se nalazi na Banovom brdu, uskoro postati treći punkt i da će svi zainteresovani građani biti vakcinisani.

On posebno ističe 17 lokacija za vakcinaciju u domovima zdravlja i naglašava da sugrađani stariji od 75 godina treba prvi da dobiju poruku i budu vakcinisani u njihovom izabranom domu zdravlja, koji je za njih pristupačniji od Sajma.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*