Srbija i Crna Gora potpisale više sporazuma o pograničnom saobraćaju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem o saradnji policija dveju zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Nakon sastanka ministri su potpisali sedam sporazuma i dva protokola o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli.

Sagovornici su istakli da policije dveju zemalja sa još intenzivnijom saradnjom žele da pošalju jasnu poruku kriminalcima – da će im se suprotstaviti još jače i još snažnije i da će stati na put organizovanim kriminalnim grupama.

Stefanović je preneo da je na sastanku bilo reči o aktuelnim dešavanjima na našim prostorima i unapređenju saradnje kako bi, delujući efikasno, snažno i odlučno, osigurali potpunu bezbednost naših građana.

„U borbi protiv organizovanog kriminala, mi nemamo drugi izbor, nego da pobedimo i pokažemo građanima i Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, saradnjom i razmenom informacija možemo da slomimo organizovani kriminal i uhapsimo sve one koji su organizatori ili izvršioci nekih od najtežih krivičnih dela“ – istakao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je, kako je rekao, izuzetno zadovoljno saradnjom sa kolegama iz Crne Gore, podsetivši na to da je razmena informacija između dva ministarstva i kroz različite zajedničke operativne timove svakodnevna.

Stefanović je istakao i da će sporazumi o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli, koji su danas potpisani, doprineti unapređenju efikasnosti rada graničnih policija dveju zemalja.

On je, kada je reč o iregularnim migracijama, ocenio da to nije pitanje koje dotiče samo našu zemlju i da za ovaj problem mora biti pronađen jedinstven odgovor na nivou čitave Evrope.

„Mi želimo da razvijamo sa komšijama u regionu najsnažnije i najbolje moguće odnose kako bismo ujedno i zajednički zauzeli stav, kojim bismo štitili bezbednost naših država, ali i doprineli stvaranju zajedničkog evropskog rešenja“ – podvukao je Stefanović.

On je istakao i da zemlje iz regiona daju doprinos i podršku rešenju ovog pitanja, ali da je jasno da naše države ne mogu biti parking za migrante.

Nuhodžić je istakao da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije intenzivna i sadržajna po svim pitanjima koja su važna za dve zemlje, pre svega u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Tim pitanjima ćemo, kao i do sada, posvećivati punu profesionalnu pažnju i nastavićemo da radimo zajednički na jačanju borbe protiv ovih pretnji koje su prisutne u naše dve države, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, dosadašnja saradnja i zajedničke aktivnosti policija dveju zemalja dale su značajne rezultate na lociranju lica koja se međunarodno potražuju, presecanju kanala trgovine narkoticima, kao i na rasvetljavanju teških krivičnih dela počinjenih na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Nuhodžić je istakao da je zajednička poruka sa današnjeg sastanka da od države niko nije, ne može i neće biti jači.

On je precizirao da potpisani sporazumi i protokoli regulišu režim rada svih šest graničnih prelaza na granici Srbije i Crne Gore, dok će Sporazum o prekograničnom saobraćaju regulisati uslove i način prelaska granice od strane stanovništva pograničnog pojasa.

„Ovim sporazumom definisali smo 21 prelazno mesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza. To je veoma važno za naše stanovništvo u pograničnim opštinama, jer će im biti olakšano kretanje i prelaženje granice u cilju rešavanja svakodnevnih potreba“ – objasnio je Nuhodžić.

Takođe, on je podsetio i na prisustvo srpskih policijskih službenika tokom letnje turističke sezone u Crnoj Gori, navodeći da takav zajednički rad povećava stepen sigurnosti turista, ali i potvrđuje prijateljstvo između dva ministarstva i dve države.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*