Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto predsedavali su danas 11. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

Atanasković i Sijarto su nakon zasedanja, koje je organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, potpisali Protokol sa ove sednice.

Takođe, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dveju zemalja o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između „Elektroprivrede Srbije“ i mađarske elektroenergetske kompanije „MVM  Energetika Zartkurun Mukudo Rezvenitarsasag“.

Događaju su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter.

Atanasković je na zajedničkoj konferenciji sa Sijartom izjavila da su  politički i ekonomski odnosi Srbije i Mađarske na visokom nivou, što pokazuje i činjenica da ta zemlja poslednjih godina predstavlja jednog od 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Ona je istakla da je Mađarska pokazala volju i spremnost da u naredom periodu još više produbi saradnju sa Srbijom, uz ocenu da će današnje zasedanje Zajedničke komisije doprineti daljem jačanju odnosa dveju zemalja.

Prema njenim rečima, politički odnosi su odlični, ali nikada nije na odmet da se još više unaprede.

Odlikuju ih, kako je navela, intenzivni i brojni odnosi na najvišem nivou naših dveju država, a naš cilj i zadatak jeste da ih još više unapredimo.

Ministarka je dodala da će daljem jačanju sveukupnih odnosa između dve zemlje doprineti i dva memoranduma koja su danas potpisana.

Atanasković je, govoreći o zajedničkim projektima Srbije i Mađarske, istakla da je najvažniji izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, čija je realizacija u toku.

Taj projekat će, kako je ocenila, još više doprineti rastu ekonomskih aktivnosti između dve zemlje.

Ministarka je navela da je okvirnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji koji je potpisan između Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukturne saradnje dat zamajac i za saradnju u oblastima životne sredine, upravljanja otpadnim vodama, saobraćaja i slično.

Ona je ukazala na to da je tema razgovora Zajedničke komisije bila i činjenica da Srbija svakog dana naporno radi na unapređenju privrednog ambijenta.

Atanasković je istakla da je naša država, svim merama podrške privredi i građanima, uspela da u vreme najveće krize sačuva svoju privredu i radna mesta.

Ministarka je poručila da će se raditi na tome da privrednici iz Srbije ulažu u Mađarsku, kao i da mađarski privrednici sve više ulažu u našu zemlju.

Sijarto je naglasio da je Evropskoj uniji potrebna Srbija i da Mađarska neće ostati neaktivna sve dok EU u tom smislu ne preduzme konkretne mere.

On je istakao da je veoma važno da se Evropskoj uniji pridruže sve zemlje Jugoistočne Evrope, pri čemu Mađarska smatra da ključnu poziciju u ovom regionu ima Srbija.

Evropskoj uniji je i u političkom i u ekonomskom interesu da Srbija postane njena članica, ponovio je Sijarto.

Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma

Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*