Srbija i RS u zajedničkom poduhvatu: Biće novih HE na Drini

Mali Zvornik — Ministar energetike Aleksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom 2 nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine

Foto: Thinkstock

 

Antić je napomenuo da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima.

On je to izjavio nakon sednice Energetskog komiteta Srbije i RS u sredu, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana „Foča“ i „Paunci“, a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.

Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio reč je o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investija je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu, a potrebno je da se na nivou dve vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajedniča gradnja još dve nove hidroelektrane.

„Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja“, rekao je Đokić.

Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske XE Mikajilo Zlojutro…

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*