Srbija i Srpska grade hidrocentralu „Buk bijela” na Drini

Kamen temeljac za novu hidrocentralu na Drini biće položen 17. maja, najavila Ana Brnabić

Video isečak

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu „Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sledeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa RS.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most „Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca.

„Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obe strane mosta”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS.

„Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata”, rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu „Buk bijela”, što je, kaže, strateški projekat do kojeg nam je mnogo stalo.

Kada je reč o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sledeće godine.

„Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom biće u vlasništvu Srbije”, rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona.

Podsetila je da Srbija podržava i četiri opštine u Federaciji BiH, Dubicu, Kostajnicu, Drvar i Nevesinje.

„Mnogo je urađeno i ponosna sam što sam bila premijerka kada je na inicijativu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika ustanovljen novi praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, u znak sećanja na datum probijanja Solunskog fronta. Ponosim se svime što smo uradili”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je mir najvažnija stvar za nas u ovom trenutku i da ništa ne sme da kompromituje mir, koji je potreban za dalji razvoj i napredak.

„Dobro nam ide, to nije palo s neba, rezultat je hrabrog rada i ne smemo da stanemo. Jedina naša poruka je mir, koji je potreban čitavom Balkanu i naša politika uvek sledi te naše reči, a to smo mogli da vidimo i sada kada niko u regionu nije imao vakcine, nesebično i solidarno smo delili naše”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je sa Vučićem skoro razgovarala o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Sarajevu, dodajući da bi volela da takve projekte radimo i sa nekim drugim narodima.

„Volela bih da smo sa Prištinom, kada su uvodili takse od 100 odsto, stavljajući etnički predznak namirnicama, mogli da razgovaramo kako da izgradimo park, da digitalizujemo škole, nešto što će značiti drugačiju budućnost. Ali, sa te strane nismo imali sagovornika”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da širi politiku mira i saradnje, razumevanja, jer je to jedini način da se ide napred.

„Srbiji je u interesu mir, stabilnost, dijalog, razumevanje i saradnja”, zaključila je Brnabić, prenosi Tanjug.

Ministar infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da su izdvojena sredstva za eksproprijaciju zemljišta, sa čime bi trebalo da se krene na jesen, dok, kako kaže, do kraja godine računa na građevinsku dozvolu.

On je naveo da je započela i komunikacija sa predstavnicima BiH, na centralnom nivou, o kontroli neba iznad budućeg aerodroma Trebinje.

„Ne želimo da mi finansiramo aerodrom, a da kontrolu neba ima treća strana, ne Srbija, ne BiH, nego Hrvatska. Želimo da podržimo BiH da kontroliše nebo iznad svoje zemlje. Ako ne, onda to može SMATSA. Otvorili smo kompleksno pitanje, koje je i političko i strateško i planiramo da ga rešimo u narednih godinu dana kako bismo zaštitili imovinu Srbije u RS”, rekao je Momirović.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*