Srbija ima najbrže rastući protok saobraćaja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija u prethodnih nekoliko godina izgradila 200 kilometara novih auto-puteva i na taj način se vratila na evropsku mapu saobraćajnica, što rezultira najbrže rastućem protoku saobraćaja u odnosu na druge zemlje.

Mihajlović je istakla da ćemo do kraja godine imati 20 miliona više vozila kroz Srbiju nego pre par godina i to je glavni razlog za gužve na našim putevima.

Ona je dodala da je samo u julu kroz Srbiju prošlo 562.000 vozila više nego prošle godine u isto vreme, i izrazila očekivanje da do kraja 2018. godine kroz našu zemlju prođe 53 miliona vozila.

„Ulaganjem u infrastrukturu vratili smo saobraćaj sa drugih koridora na Koridor 10. Srbija je najbrža i najkraća ruta, sa novim i kvalitetnijim putevima i ne treba da čudi što smo samo u julu imali 6,06 miliona vozila kroz našu zemlju“ – rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila na to da je na inicijativu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenut i završen projekat proširenja graničnog prelaza Batrovci, za šta je u budžetu izdvojeno 665 miliona dinara, i najavila radove na graničnom prelazu Horgoš.

Pored proširenja terminala za teretna vozila, izgrađeno je šest novih saobraćajnica za putnička vozila i autobuse, osvetljenje terminala, nova parking mesta za teretna vozila i neophodna tehnička i elektronska oprema, ukazala je Mihajlović.

„Spremni smo i da pokrenemo radove na proširenju graničnog prelaza Horgoš o čemu se dogovaramo sa Upravom carina i graničnom policijom“ – istakla je ona.

Ona je istakla i da na gužve i veliko čekanje na granicama utiču detaljne kontrole hrvatskih i mađarskih graničnih službi zbog striktnih šengenskih procedura i migranata, kao i da je sa mađarskom stranom dogovoreno da autobusi na redovnim linijama i kamioni koji prevoze lako kvarljivu robu imaju proritet u slučaju gužvi, a da se vreme rada manjih graničkih prelaza produži.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*