Srbija kupuje 10 tona zlata?

Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu „Večernje novosti“.

List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Foto ilustracija/ Pixabay

Prema informacijama „Novosti“, predsednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga ukoliko se to uklapa u našu strategiju povećanja deviznih rezervi.

Odmah posle sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i „dao im zadatak:Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna“.

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 miliona evra, dodaju „Novosti“.

Izvor: Tanjug, Novosti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*