Srbija lider u regionu u uništenju ilegalnog oružja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je u Londonu da su pripadnici MUP-a Srbije u prethodnom periodu preduzeli velike napore kako bi prikupili oružje i municiju u ilegalnom posedu i uništili ih u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i razotkrili organizovane kriminalne grupe koje trguju ilegalnim oružjem.

„Punopravno članstvo u EU je jasno strateško opredeljenje Republike Srbije. Međutim, to svakako nije bio naš jedini motiv, jer oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana, razvoj i stabilnost naše zemlje“ – poručio je Stefanović na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu.

On je podsetio da se naša zemlja, kada je reč o uništenju ilegalnog ili predatog oružja kroz postupke legalizacije, pozicionirala kao lider u regionu, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova samo u 2017.godini uništilo više od 18.000 komada oružja.

„Pripadnici MUP-a su tokom 2017. podneli oko 1.269 krivičnih prijava, uhapsili više od 170 osoba i oduzeli 1.881 komad različitih vrsta vatrenog oružja, 24,27 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije različitog kalibra. Sa istim trendom smo nastavili i u 2018. godini. Podneto je 747 krivičnih prijava, uhapšene su 54 osobe i oduzeto je 815 komada vatrenog oružja, 33.264 komada municije i 13,3 kilograma eksploziva“ rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da Republika Srbija u potpunosti podržava izradu Mape puta za Zapadni Balkan, kao i francusko-nemačku inicijativu koja će definisati precizne i prilagođene objektivno proverljive mere i ciljeve na planu kontrole streljačkog i lakog oružja u cilju sveobuhvatnog sprečavanja, procesuiranja i krivičnog gonjenja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe oružja u regionu.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, ministar Stefanović razgovarao je sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbednost Benom Valasom. Obojica ministara istakla su izuzetnu saradnju dveju zemalja u oblasti unutrašnjih poslova. Na Samitu u Londonu potpisana je Zajednička deklaracija: Principi saradnje pri razmeni informacija u oblasti sprovođenja zakona.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*