Srbija očekuje jačanje ekonomske saradnje sa Ukrajinom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, sa kojim je razgovarala o daljem razvoju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa.

Brnabić je rekla da Srbija očekuje nastavak institucionalne ekonomske saradnje sa Ukrajinom kroz rad zajedničke Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao i predlog ukrajinske strane za termin narednog zasedanja te komisije.

„Uvereni smo da je u obostranom interesu potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini“ – rekla je ona i u prilog tome navela da je u protekle dve godine uočen blagi rast robne razmene u odnosu na prethodni period stagnacije.

Predsednica Vlade je naglasila da je u 2017. godini robna razmena iznosila približno 316 miliona evra, a za prva četiri meseca ove godine više od 134 miliona evra.

Ona je, govoreći o oblastima u kojima postoji mogućnost saradnje, navela poljoprivredu, prehrambenu i laku industriju, energetiku, kao i poboljšanje turističke ponude, dok sa ukrajinske strane postoji naglašeni interes za uspostavljanje direktne avionske linije na relaciji Kijev–Beograd tokom čitave godine.

Premijerka je predsedniku Porošenku izrazila zahvalnost na principijelnoj podršci njegove zemlje u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ona je izrazila očekivanje da će Ukrajina nastaviti da podržava napore Srbije u protivljenju namerama Prištine za učlanjenje u međunarodne organizacije kao što su Interpol, Unesko i druge.

Brnabić je upoznala svog sagovornika i sa evropskim integracijama Srbije, zahvalila mu je na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na tom putu i istakla da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet zemlje.

Predsednica Vlade je rekla i da nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Ona je ponovila da je Srbija posvećena implementaciji dogovorenog u okviru dijaloga, ali i da očekuje da druga strana takođe primeni ono što je u Briselu potpisano.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*