Srbija posvećena jačanju strateškog partnerstva sa Kinom u inicijativi 16+1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je na Samitu NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Sofiji, da je za našu zemlju izuzetno važno svevremeno i čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine.

Brnabić je u obraćanju učesnicima samita, koji su prethodno otvorili premijeri Kine i Bugarske, Li Kećijang i Bojko Borisov, rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predvodio Vladu Srbije, prepoznao značaj osnaživanja naših odnosa sa Kinom i inicirao jačanje prijateljskih odnosa i saradnje u svim segmentima.

Predsednica Vlade posebno je zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma 16+1 i kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje, naglasila je predsednica Vlade i dodala da su, pored infrastrukturnih projekata, značajni i projekti u oblasti energetike, privrede, ekonomije i kulture.

Prema njenim rečima, modernizacija železničke pruge Beograd – Budimpešta, koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, što je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, ključan je za infrastrukturno povezivanje.

„Upravo zato, za Srbiju je danas najvažnije to što ćemo potpisati Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko- srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad- Subotica-državna granica (Kelebija), koji je vredan 943 miliona evra“ – rekla je premijerka i dodala da je time u potpunosti pokriveno finansiranje i izvođenje radova na projektu.

Predsednica Vlade je rekla da su regionalni infrastrukturni projekti najvažniji za našu zemlju i da će oni doprineti povezivanju i podstaći ekonomski napredak regiona.

Ona je napomenula da su upravo zato, za Srbiju ključni „Autoput mira“ do albanske luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.

Predsednica Vlade naglasila je da je izuzetan politički značaj mehanizma 16+1 to što je snažna spona između Istoka i Zapada i Kine i Evrope.

„Želim da zahvalim narodu Kine, predsedniku Si Đinpingu i premijeru Li Kećijangu, na snažnoj podršci koju pružaju u sprovođenju projekata. To olakšava razmenu dobara i mobilnost ljudi i pozitivno utiče na stabilnost celog regiona i dalji napredak“ – istakla je Brnabić.

Predsednica Brnabić je zaključila da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvećeni nastavku aktivnog učešća u mehanizmu 16+1 i jačanju strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine.

U delegaciji na Samitu u Sofiji, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, su i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Premijerka je zahvalila domaćinu, bugarskom premijeru Bojku Borisovu, na uspešnoj organizaciji dva izuzetno važna sastanka u Sofiji u ovoj godini.

Kao i na prethodnom Samitu 16+1 u Budimpešti, održanom u novembru prošle godine, Srbija je i u Sofiji dobila priznanje za pripremu projekata.

Pored komercijalnog ugovora za prugu Beograd – Budimpešta, na Samitu će biti potpisani i Memorandum o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative „Pojas i put“, koji će potpisati ministar Aleksandar Antić, zatim Memorandum o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektima rekostrukcije deonice na Koridoru 10 na pruzi Beograd-Niš-Preševo-Republika Makedonija, koje će potpisati potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*