Srbija pristala da obustavi kampanju protiv priznanja Kosova

(Foto /ujn.gov.rs)

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).Time su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga u Beogradu su se složili da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, „iritantno pitanje”.

„Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj sagovornik, prenosi Beta.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu.

Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i UNESKO.

Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane trebaju doprineti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga.

Oni, stoga, smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu”.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova je nedavno ocenio da je razočaran odlukom o uvođenu mera reciprociteta, te je zatražio njeno hitno ukidanje.

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*