Sreten Lukić se vraća u pritvor u Hag

BEOGRAD –

Srpski policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdržava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal zbog čega će biti vraćen u pritvor u Ševeningenu u Holandiji, dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen, pišu Novosti.

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru. On je pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i prema međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava Karmel Ađijus, predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu, dodaje se.

haski, tribunal1

RTV (Ivan Ilić)

Lukić je u zatvoru više od 15 godina. Njegov branilac Branko Lukić rekao je za Novosti da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu, da se njegov branjenik rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu, jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio.

„Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću, ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića to ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda“, rekao je advokat.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*