Srpska delegacija na čelu sa potpredsednikom vlade i ministrom kulture i informisanja i članstvom Nacionalne biblioteke i Muzeja knjige i putovanja učestvuje na otvaranju međunarodnog sajma knjiga u Kairu 30. juna

  • Ambasador Egipta u Beogradu Amr Aljovaili bio je domaćin srpske kulturne delegacije na visokom nivou koja učestvuje na otvaranju 52. zasedanja Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, počev od 30. juna, predstavljajući Ministarstvo kulture i informisanja i odbore direktora Narodne biblioteke i Muzeja knjige i putovanja Adligat.
  1. Aljovaili je izrazio zahvalnost i izrazio dobrodošlicu potpredsednici Vlade Srbije i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković, na čelu delegacije na visokom nivou koja odražava izvanrednu kulturnu saradnju koja trenutno postoji između Egipta i Srbije od prvog počasnog gosta vreme na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga 2019. godine preko delegacije koju je predvodio dr Enas Abdel Dajem, ministar kulture.
  • Egipatski ambasador u Srbiji dodao je da program posete uključuje jačanje rastuće saradnje sa Generalnom egipatskom organizacijom knjiga na čelu sa dr Haithamom Elhajjem radi veće saradnje na polju izdavaštva, jer su poslednje tri godine bili svedoci nekoliko međusobnih prevoda i zajedničkih publikacija koja je obuhvatala egipatske knjige prevedene na srpski jezik, uključujući knjigu „Đavoli se igraju“ pokojnog pisca Suhaira Al-Kalamavija, knjigu „Kraljice Egipta“ dr Mamdouh Eldamati i „Srbija u egipatskim očima“
  1. Aljovaili je nagovestio da dnevni red delegacije takođe uključuje sastanke sa Aleksandrijskom bibliotekom radi aktiviranja protokola o saradnji potpisanog između dve biblioteke 2005. godine i sa egipatskim javnim bibliotekama kako bi se upoznalo sa pionirskim iskustvom u upravljanju nizom biblioteka za služenje javnosti u raznim gubernijama. . Ambasador Egipta u Srbiji cenio je spremnost Narodne biblioteke Srbije na čelu sa Vladimirom Pištalom da izda arapske prevode niza njegovih knjiga povodom učešća na sajmu knjiga u Kairu, pored toga što je biblioteka domaćin proširene izložbe koju je ambasada ove nedelje organizovala za tri serije fotografija o doprinosu Egipta školama arapske kaligrafije, pristupima islamskoj umetnosti i evoluciji dizajna nakita od drevnog do savremenog Egipta, koje je pripremio Sektor za međunarodne kulturne odnose Ministarstva kulture. Izložba je nastavak osnivanja odeljka za egipatske knjige u Srpskoj narodnoj biblioteci, koje je izdao Generalni autoritet za knjige Narodne biblioteke Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*