Srpska lista: Jednoglasno smo odbili predlog KFOR-a da zameni jedinice ROSU

KFOR Jarinje KosovoIzvor: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Komandant KFOR-a predložio je gradonačelnicima srpskih opština na severu Kosova da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji dežuraju na administrativnim prelazima zamene vojnicima KFOR-a, a da odluka Prištine o privremenim registracijama iz centralne Srbije ostane na snazi, šta su gradonačelnici odbili, saopštila je Srpska lista.

„U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav predlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju piše da zbog jednostrane odluke Prištine Srbi devet dana protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da će tu ostati „koliko god bude potrebno“, „jer se ne mire sa namerom Prištine da nas stave u kaveze“.

„Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja“, dodaje se u saopštenju.

Srpska lista je pozvala Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, povuče naoružane formacije i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje.

„Sve drugo će samo podgrejati ionako usijanu situaciju koju teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok se s druge strane naš narod maltretira od ROSU specijalaca“, naglašeno je u saopštenju.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*