Srpska lista sa Palmerom o položaju Srba, SPC, bezbednosti…

PRIŠTINA –

Delegacija Srpske liste danas je u Prištini, sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom i ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, razgovarala o političkoj situaciji na KiM, položaju srpskog naroda, SPC, ali i o bezbednosnoj situaciji.

Kako je saopštila Srpska lista, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, a u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu.

simić

Izvor: Instagram

Srpsku listu je predvodio predsednik Goran Rakić, a u delegaciji su bili i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

„Lajčak i Palmer tražiće bezuslovni nastavak dijaloga“

Dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen bezuslovno i to što pre i to će biti i glavna poruka koji će zvaničnici EU i SAD Miroslav Lajčak i Merju Palmer poslati sa Kosova, izjavio je danas savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Ardian Arifaj.

„Delegacije koje stižu u posetu tražiće da dijalog počne što pre i to bez ikakvih uslova“, rekao je za Tanjug Arifaj, koji je sada direktor i glavni urednik prištinskog portala Demokracia.com

lajcak, palmer

Izvor: Twitter

Arifaj je povodom dolaska specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Vašingtona za zapadni Balkan Metjua Palmera u Prištinu rekao da treba imati na umu i to što postoji uverenje da se sporazum može postići ove godine.

Na pitanje koliko je realno da Lajčak i Palmer „privole“ Prištinu s obzirom na tvrd stav Aljbina Kurtija, Arifaj kaže da izgleda da će Kosovu biti ponuđena vizna liberalizacija kako bi se ubrzao dijalog.

Arifaj je naveo da treba sačekati da se vidi kako će proći sastanci koje će Lajčak i Palmer imati danas i sutra, da bi se videlo koliko je realno očekivati neki veći pomak, imajući u vidu predstojeću letnju pauzu i kakvi su stavovi Vlade Kosova, opozicije i međunarodnog faktora.

Planirano je da se Lajčak sastanke sa čelnicima prištinskih institucija Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem, Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Lajčak bi ove nedelje trebalo da doputuje i u radnu posetu Beogradu.

Poseta je u kontekstu nastavka dijaloga koji bi trebalo da se dogodi sredinom juna u Briselu.

Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako je Tanjugu rečeno u diplomatskim izvorima, nastavak „u mnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga“.

Kako se navodi, Palmer će tri dana sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija razgovarati o izazovima, mogućnostima i hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*