Srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i predsednik Međunarodne organizacije kriminalističke policije INTERPOL Meng  Hongvej istakli su danas u Beogradu da je srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA.

„Republika Srbija ima jaku, snažnu i intenzivnu saradnju sa INTERPOL-om. Samo  u ovoj godinu, do kraja avgusta, po međunarodnim poternicama na zahtev Republike Srbije uhapšeno je 149 osoba, dok smo mi po međunarodnim poternicama drugih država uhapsili 67 lica na teritoriji naše zemlje“ – istakao je Stefanović.

Ministar je istakao da Republika Srbija pridaje izuzetan značaj saradnji sa INTERPOL-om, jer je ta organizacija omogućila neuporedivo brži protok i razmenu informacija o osobama koja predstavljaju bezbednosni rizik ili su počinile neko krivično delo.

„Srbija namerava da nastavi apsolutno jačanje i regionalne policijske saradnje, za koju smatramo da je veoma značajna, posebno kroz svakodnevne kontakte i razmenu informacija između kriminalističkih policija država iz našeg okruženja. To je garant da ćemo kroz smanjivanje birokratije, ubrzavanje informacija i procedura imati bržu i efikasniju saradnju“ – rekao je Stefanović.

Ministar je najavio da će Republika Srbija, u susret narednoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a koja će se  ove godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicama INTERPOL-a u kojem će istaći svoju argumentaciju protiv zahteva takozvane države Kosovo za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

Stefanović je naglasio da MUP Srbije ima snažnu i jaku saradnju i sa predsednikom INTERPOLA Hongvejom, koji je ujedno i predstavnik Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine, i dodao da je ponosan na saradnju između dva ministarstva.

Predsednik INTERPOL-a Hongvej istakao je da je Republika Srbija, jedna od ključnih članica ove međunarodne policijske organizacije.

„U poslednjih pet godina Srbija se nalazi među deset najboljih članica INTERPOL-a i aktivno učestvuje u svim aktivnostima ove organizacije i dalje veliki doprinos razmeni podataka. INTERPOL svakako želi i da unapredi saradnju sa Srbijom“ – rekao je Hongvej.

On je naveo da je sa ministrom Stefanovićem danas imao odličan sastanak, na kojem su razmenili mišljenja o više tema na polju bezbednosti i o kojima su postigli širok konsenzus.

Govoreći o odnosima Srbije i Kine, Hongvej je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, posebno u oblasti operativno-policijskih poslova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*