Srpski ambasadori odbijaju instrukciju Bisere Turković o obeležavanju 25. novembra

Deo bošnjačke elite želi da obeležava dan „Zavnobiha” iz bivše zemlje koju su direktno rušili, kaže Radmanović, piše Politika.

Prijemi u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH bez srpskih predstavnika (Foto arhiva Predsedništva BiH)

Banjaluka – Percepcija o datumima i svetkovinama iz skorije prošlosti, na koju narodi u BiH gledaju svako iz svog ugla, za političke vođe dokaz je podeljenosti zemlje, čiji žitelji sem oprečnih pogleda na prošlost, suprostavljeno gledaju i na sadašnjost, a posebno budućnost. Pre nekoliko dana, u Republici Srpskoj proslavljen je dan mira. Obeleženo je 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ipak, Federacija BiH zanemarila je obeležavanje 21. novembra, ali u tom entitetu praznuju sutra, kada Bošnjaci slave 25. novembar kao Dan državnosti BiH, koji se ne priznaje u RS gde pravni sistem podređuju dejtonskoj, a ne socijalističkoj RBiH. Srpski ambasadori najavili su stoga da neće slediti instrukciju Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH (iz Izetbegovićevog SDA) o obeležavanju 25. novembra.

„Bošnjaci neće da slave dan potpisivanja međunarodnog ugovora, dakle datum donošenja postojećeg Ustava BiH, a žele da slave nepostojeći praznik”, komentariše za „Politiku” Nenad Stevandić, poslanik u parlamentu BiH. On takvu vrstu prakse praznovanja u drugom entitetu shvata kao „provokaciju” usmerenu prema RS.

„Osporavali su naš praznik – 9. januar koji je bio u kalendaru i zakonodavstvu. Ta vrsta licemerja je u punom skladu s pozivima na rat, kupovinu krstarećih raketa kako bi nastavili život u stereotipima iz kog bošnjačko vođstvo ne može da izađe tri decenije. Kao da ne žele da vide da već trideset godina živimo u miru”, istakao je Stevandić.

U BiH nema jedinstvenog zakona o praznicima, pa se praznovanje koristi kao povod za prigovaranja, ili nametanje ideja jednih o datumima koji bi drugima trebalo da budu važni.

Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić izjavio je da nema obeležavanja 25. novembra bez odluke Predsedništva BiH, te napomenuo „instrukcija Turkovićeve neće biti primenjena”.

I ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ smatra da nijedan ambasador ne treba po njoj postupiti. Među ostalima, ni ambasade BiH u Rusiji, Sloveniji i Grčkoj neće praznovati.

Nametanje 25. novembra kao „državnog praznika BiH” nastavak je uzurpatorskih aktivnosti bošnjačke politike, ocenio je Milan Tegeltija, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Tegeltija smatra da i FBiH ima pravo da proslavlja vlastite praznike, ali da se oni ne mogu predstavljati kao praznici BiH. Tegeltija je istakao da su državni praznici u svakoj normalnoj državi dani spajanja, a ne razdvajanja.

„U BiH je drugačije – to su dani razdvajanja. BiH svakog 25. novembra i 1. marta završi na respiratoru”, kaže Tegeltija.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako jedan deo bošnjačke elite neprimereno želi da obeležava praznik socijalističke zemlje koju su direktno rušili, koja im nije odgovarala, a sada hoće da to bude državni praznik BiH. „Zavnobiha”, kaže Radanović, nema bez „Avnoja”, te dodaje da Bošnjaci ne mogu uzimati iz bivše Jugoslavije samo ono što im se sviđa, prenosi Radio-televizija RS.

„Rušili ste Jugoslaviju, slavili bi ‘Zavnobih’, a promenili ste ulicu prvog predsednika Zavnobiha (Vojislava Kecmanovića) koja je bila u centru Sarajeva”, primetio je Radmanović.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*