“Srpski državni vrh, zajedno sa medijima, diže tenzije ne bi li u Crnoj Gori podigli bunu”: Bivši crnogorski diplomata optužio Srbiju i Rusiju

 

Dragiša Burzan, bivši crnogorski diplomata optužio je Srbiju i Rusiju da stoje iza radikalnih snaga u Crnoj Gori i pokušaja destrukcije i bunta.

-Činjenica da srpski državni vrh, zajedno sa medijima kojima upravlja predsednik Srbije, sa domaćim „radnim snagama“ i medijima koji su takođe plaćeni iz Srbije, podižu tenzije ne bi li u Crnoj Gori podigli bunu i destruirali izborni proces, naveo je Burzan u emisiji “Živa istina” na TVCG. -To bi negativno uticalo na imidž Crne Gore u inostranstvu i otežalo situaciju sa krajnjim ciljem – da snage koje podržava državni vrh Srbije preuzme vlast na jedini način – bunom i silom. Partije koje prima Vučić, što direktno ukazuje na njega kao organizatora, nemaju šanse na izborima, čak ni ujedinjene. Crna Gora to glasati neće. Vučić će to neštedimice koristiti u kampanji, ali to nije strateški plan. Strateški plan je projektovati njima verne snage kroz populizam i osigurati bavljenje Crnom Gorom kroz podele.

Burzan tvrdi da u pozadini stoji Rusija “koja je u poslednje vreme izašla sa mesta inostranih poslova i iskazala stvari koje se ne govore u diplomatskoj praksi”.

-Pritisak na Crnu Goru je zaista veliki i državni vrh je to prepoznao. Sve to neće uroditi plodom i mislim da će se izbori u Crnoj Gori dogoditi i da će građani podržati svojim glasom ko će činiti sledeću vlast. Cilj Rusije koja podržava Crkvu je sasvim jasan. Ona tradicionalno želi da se isturi na ovom prostoru da bi došla do baze na Mediteranu, a Crna Gora da dođe u poziciju neke nove vlasti. To bi bio zgoditak koji bi pozdravila bez reserve.

Bivši diplomata okomio se i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Imamo Crkvu za koju niko ne zna za što se bori. Navodno da zadrži svetinje, što je priča koja svakom objektivnom posmatraču nije logična. Srbi u Crnoj Gori neće biti uskraćeni za pravo da praktikuju veru. To je toliko suluda ideja, ali to pokazuje koliko su ljudi podlegli propagandnim porukama i to je prilično alarmirajuće. Kad god imate pritisak da asimilujete, rušite, pristup je isti. To kreće od engleskog kralja Edvarda koji je prvi proganjao Jevreje i koji je izmislio žutu zvezdu. Taj narativ kojim je opisivao kako Jevreji drže sve društvene poluge i novac, ta se propaganda ponovila u Njemačkoj. Ta priča je ista, kazao je Burzan.

IZVOR:NOVOSTI

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*