Šta ljude čini srećnim?

Šta jednu osobu čini srećnom tokom života? Na to pitanje već decenijama stručnjaci sa Harvarda pokušavaju da dobiju odgovor.

Pre 75 godina započeta je studija o sreći koja je ujedno i najduža koja je ikada sprovedena.

Zadatak istraživača bio je da prate šta je to što je pozitivno uticalo na sreću kod pojedinaca, bez negativnih efekata.

Tokom 74 godina praćeni su životi 724 muškarca – kako su se snalazili u svim situacijama na svakom životnom polju. Njih 60 su još živi i i dalje učestvuju u istraživanju.

Postoje dve grupe ispitanika. Prvu su činili studenti sa druge godine na Harvardu 1938. godine, dok su drugu činila deca iz jedne od najsiromašnijih oblasti u Bostonu.

Kako bi dobili što preciznije podatke, istraživači su učesnicima slali upitnike, skenirali im mozak, uzimali uzorak krvi, proučavali njihovo zdravlje i razgovarali pojedinačno sa svakim.

Tokom vremena rešili su da u istraživanje uključe i njihove žene i decu. Revolucionarno istraživanje bilo je prvo te vrste u svijetu i donijelo je neke zapanjujuće rezultate.

Jedno od najvećih otkrića bilo je da dobri odnosi čine ljude srećnijima i zdravijima. Sa druge strane, oni koji su bili nesrećni u vezama više su patili, imali bolove, bili nezadovoljni i vodili nezdrav život.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*