Šta se sme, a šta nikako ne tokom vanrednog stanja

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a od tada je Vlada donela niz mera kojima bi trebalo da se širenje koronavirusa u Srbiji spreči.

Građanima koji imaju preko 65 godina i žive u gradovima zabranjen je kretanje javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, dok se ova zabrana u ruralnim sredinama odnosi na sve osobe starije od 70 godina.

Zabrana se ne odnosi na period od 3 do 8 časova nedeljom, kako bi lica obuhvaćena ovom zabranom mogla u tom periodu da odlaze u prodavnice i supermarkete.

Ilustracija: EPA/ Christian Bruna

Ostalim građanima Srbije zabranjeno je kretanje javnim mestima u periodu od 17 do 5 časova, a jedino odstupanje od ovoga je subota kada je period takozvanog policijskog časa skraćen do 3h ujutru. Kako policijski čas traje od 17 časova, prodavnice i supermarketi radiće do 15 časova.

Posebne mere odnose se na građane Srbije koji imaju kućne ljubimce, pa je Vlada Srbije donela meru kojom se omogućava šetanje kućnih ljubimaca u period od 20 do 21 čas i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališa, odnosno boravišta.

Međutim, predsednik Srbije je najavio ukidanjje ove dozvole, a keko je rekao – to će se dogoditi u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko se naredba o ograničenju i zabrani kretanja prekrši sledi novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Ograničenja i van policijskog časa

Medicinski stručnjaci savetuju nošenje zastitnih maski i rukavica.

Apel se posebno odnosi na osobe koje imaju simptome koronavirusa.

Pored toga, savetuje se redovno odrzavanje higijene ruku – češće pranje sapunom i vodom.

I u periodu kad policijski čas nije na snazi, građani moraju da poštuju određene mere – na teritoriji Republike Srbije zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima više od 5 osoba, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Odlukom Vlade zatvoreni su kafići i restorani, a zabrana rada se odnosi i na igraonice, kladionice, kao i autoperionice.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće „za poneti“ ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.

Novčane kazne za napuštanje izolacije idu i do milion dinara. Kako se navodi, minimalna kazna nije određena, pa se primenjuje opšti maksimum.

Izolacija i samoizolacija

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, građani koji u Srbiji doputuju iz žarišta epidemije, konkretno iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije ili Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim koronavirusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana izolacija u kućnim uslovima određena je državljanima Republike Srbije koji dolaze iz svih ostalih država.

Granice Srbije zatvorene su za sve one koji nisu srpski državljani.

Mera kućne izolacije prestaje da važi osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih koronavirusom, koje se očekuje narednih dana.

Od ponedeljka 16. marta, u potpunosti je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: eVrtić dostupan za celu Srbiju, eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila, probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije, a nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS 3, platforme RTS Planeta, kao i internet-platformi za učenje.

IZVOR:B92

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*