Stanivukoviću prete smrću zbog stava o Crnogorcima

SARAJEVO –

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da se zbog izjave o Crnogorcima našao na udaru kritika i da je dobio pretnje po život.

„Dobio sam pretnje po život. Govorili su mi da sam ‘četnik’, ‘nacionalista’, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru“, rekao je Stanivuković u izjavi za sarajevsku N1 tv.

Stanivuković je, navodi se, ponovio da Crnogorci, prema njegovim rečima, nisu posebna nacija, nego su deo identiteta srpskog naroda.

Poštuje, kazao je, one koji imaju drugačije mišljenje.

stanivukovic

Izvor: yt printscreen

„Ja ovu izjavu nisam dao politički nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasače, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Videli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moji preci dali život, moj stric“, izričit je bio Stanivuković.

Rekao je da izražava veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… prema, kako je rekao, čoveku koji drugačije misli.

Kaže da razume pojedine izjave protiv njega, kojima brane deo biračkog tela.

Osvrnuo se i na rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament, koju, kaže, ranije nije komentarisao.

„Treća država priča o drugim dešavanjima, a onda osuđuju ako neko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovek imam svoje uverenje, svoj put“, poručio je Stanivuković.

Rekao je da Crnu Goru voli, gde letuje preko 20 godina i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj oseća kao domaćin.

„Ja sam, od 28 godina života, 25 puta bio na crnogorskom moru. Moji su mi govorili da je to naše more, ja to znam – i bilo je do 2006. kada su lažnim referendumom kazali da nije“, naveo je Stanivuković.

Stanivuković se našao na udaru crnogorske opozicije i dela vladajućih stranaka koje su osudile njegovu izjavu, „da smatra da su Crnogorci izmišljena nacija“.

Primetio je, međutim, da je neko u toj izjavi isekao šest sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje.

„Ima deo kada kažem da svako ima pravo da se oseća kako želi i da nikoga ne treba ubeđivati da nešto jeste ili nije. Isto tako imam i ja pravo da ima svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda“, rekao je Stanivuković i dodao“:

„Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku verujem. Ako čitate Njegoša on kaže da ‘srpski piše’ i da mu je ‘narodnost srbinska’, a „duša Slavenska“. Ja Crnu Goru smatram svojom zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo da iznesem svoj stav“.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*