Stefan Nemanja ponovo opkoljen kovid kolom

(Foto Beta/Milan Obradović)

Kao i pre dve nedelje, u sramno kolo na Savskom trgu ponovo su se sinoć uhvatili zagovornici teorije da virus korona ne postoji, protivnici epidemioloških mera i antivakseri. Njih nekoliko stotina, u ritmu poskočice „Neće Gara da primi vakcinu”, kojom se „proslavio” opskurni „Goci bend”, držalo se za ruke, u zbijenom poretku, bez maski i bez svesti o tome šta čine.

Što ne znači da imaju pravo na oprost od primene zakona kojima se čuvaju i njihovo zdravlje i životi.

O tome bi trebalo da misle i zaduženi za sprovođenje propisa, koji s pravom kontrolišu zamračene ugostiteljske objekte i ispisuju kazne zatečenim organizatorima i „zvanicama” tajnih kovid-žurki. Za razliku od tih „ilegalaca”, kojima uskraćeni noćni život pada teže od pomisli da bi mogli da završe na respiratoru, učesnici današnjeg skupa, pompezno nazvanog „Protest za slobodu”, bez zazora su se okupili tokom popodneva u centru Beograda. Preko svojih razgranatih društvenih mreža, na demonstraciju „građanske hrabrosti” javno su pozivali prethodna dva dana. A onda se povorka, kada je saslušala agitatore, neometano pokrenula s Trga Republike i uputila ka Skupštini, zatim do Ustavnog suda i potom do Vlade Srbije.

(foto Beta/Milan Obradović)

Grupama internet zaverenika protiv nauke i zdravog razuma, ujedinjenih u zahtevu „da se na RTS-u organizuju debatne emisije i objasne štetne i dobre strane vakcine”, pridružila se i svojevremeno parlamentarna stranka. Pokret „Dosta je bilo”, jedan od organizatora skupa, pozvao je na odbranu „Ustavnom garantovanih prava”, uz poruku vlastima „da prestanu da se igraju s našim životima, slobodom, našim izvorima prihoda i obrazovanjem naše dece”.

I tako su, sve pevajući i uzvikujući, s ikonama na čelu povorke, „kuražni građani” stigli do Savskog trga, na reprizu posela kakvo je 20. marta održano na istom mestu. Kolo za još jedan šamar zdravstvenim radnicima, kovid pacijentima kojih je danas po bolnicama bilo ukupno 7.749. Minutom podvriskivanja, odali su poštu za 5.422 preminulih od korone.

Pre nedelju dana, mediji su objavili vest s manje-više identičnim naslovom: „Oskrnavljen spomenik Stefanu Nemanji”. Informacija se ticala otkidanja dela reljefa s podnožja statue rodonačelnika srpske države. Čelnik prestoničke komunalne policije tada je saopštio da će pripadnici ove službe ubuduće fizički obezbeđivati Savski trg, kako se nešto slično ne bi ponovilo. Protiv skrnavljenja duhovnog legata oca prosvetitelja srpskog Svetog Save, večeras niko nije podigao mač zakona…

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*