Stefanović: Vojsku Srbije napuštaju zbog sve bolje privrede

BEOGRAD –

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da Vojsku Srbiju napuštaju ljudi zbog penzionisanja, ali i zbog sve bolje privrede gde su lična primanja veća od trenutno prosečne vojničke plate koja iznosi 500 evra. Stefanović je na TV Prva podsećajući da je u periodu od 2004. do 2012. godine Vojsku Srbije napustilo gotovo 20.000 ljudi, a da je 2008. godine prosečna plata bila 274 evra, kazao da je za prethodnih pet godina vojsku napustilo između 8.000 i 9.000 ljudi, ali da je primljeno između 7.000 i 8.000 ljudi.

„I dalje imamo minus, ali je drastično manji nego ranije“, rekao je Stefanović.

Ministar dodaje da osim povećanja plate vojnicima u sistemu postoji i značajan skok poboljšanja uslova.

Kada je reč o takmičenju sa privredom, Stefanović kaže da nije realno da se u Vojsci da plata od 1.400 evra, ali ukazuje i na to da su danas plate sve bolje i da će nastaviti da se trudi da one i u narednom periodu budu povećane.

vojska, gadjanje

Izvor: Ministarstvo odbrane

U tom smislu, navodi da je u prethodnih nekoliko meseci u Vojsci povećana plata za 17 odsto, a da sada razgovara i o sledećem povećanju za koje se nada da bi moglo i da se ostvari do kraja ove godine.

Kako kaže, on lično stalno traži povećanje plate, ali nije nerealan i svestan je da će do povećanja doći onog trenutka kada to bude bilo moguće.

„Hoćemo da poboljšamo uslove, činimo to svakodnevno, hoćemo da vojnik bude vojnik, ne želim da oni budu skupljači lišća, da budu spremačice, već da najveći deo vremena provedu obavljajući svoj vojnički posao“, kazao je Stefanović.

Komenatrušići spekulacije da vojnici rade mesečno i prekovremeno po 500 sati, Stefanović je ukazao da je to fizički nemoguće i dodao da je sada takva situacija da su isplate ličnog dohotka tačno u dan, kao i obračun prekovremenih sati.

„Ne mogu da kažem tačno kada će biti novo povećanje, nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da imamo još jedno povećanje, ekonomija zemlje ide jako dobro, a zahvaljujući tom rastu otvara se prostor da tražite povećanje za one koji rade težak posao“, naveo je.

Na pitanje šta se dešava sa stanovima za pripadnike Vojske Srbije, Stefanović kaže da se grade non-stop i da je do sada potpisano oko 1.200 ugovora.

„Tim procesom država je uradila veliku stvar. Nastavljamo sa tim procesom, nismo bili zadovoljni akcijom ‘brzi prsti’, a i teško je da svi budu zadovoljni jer u pitanju je ogroman je proces. Cena je simbolična, kvadrat za 500 evra, to su stvarno simbolične cene za trajno stambeno rešenje“, kazao je Stefanović.

Vojska nadoknadi štetu pričinjenu tokom vežbi

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da Vojska Srbije popravi sve što uništi tokom vežbi na bilo kom poligonu, pa i na vojnom poligonu na Pešteru, i naglasio da vežbe koje su održane na Pešteru nisu bile usmerene protiv Bošnjaka.

stefanovic, vojska

Izvor: Ministarstvo odbrane

Stefanović je komentarisao negativne komentare iz regione po pitanju vojne vežbe na Pešteru i rekao da se često neke zemlje u našem komšiluku brinu kada naša vojska jača.

„Osim ako nisu planirali da urade nešto protiv Srbije, pa vide da neće moći, ne razumem taj bes“, kazao je Stefanović na TV Prva.

Pojasnio je da Pešter nije vojni poligon od pre dve godine, već od pre 50, ako ne i više, i da na njemu niko ne živi, već da pet, šest porodica ima određene katune gde odvode stoku na ispašu i postoje košnice sa pčelama.

„Poligon Pešter ranije je pripadao vojsci, deo Srbija šumama, a restitucijom je deo vraćen vlasnicima. Nemamo drugi poligon gde možemo da imamo takve vežbe, vojska sve plati što je propalo. Sa pet ili šest porodica smo razgovarali, trebalo je ranije, ali šteta će biti nadoknađena, a to nije usmereno protiv Bošnjaka“, kazao je Stefanović.

Na pitanje dokle je stigla istraga smrti Dejana Stojkovića koji je preminuo tokom priprema za vojnu vežbu na Pešteru, Stefanović je kazao da istragu sada vodi Tužilaštvo i da će sve biti saopšteno javnosti kada se utvrde sve okolnosti.

Još jednom je demantovao da su vojnici okrenuli leđa starešini u znak protesta zbog toga, navodeći da se takve stvari u vojsci ne dešavaju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*