STIŽE VRELI TALAS Evropa se još nije oporavila od rekordno toplog juna, a već se spema za nove PAKLENE TEMPERATURE

                      Foto: IAN LANGSDON / EPA;

Početkom sledeće nedelje Zapadnu Evropu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature vazduha i do 43 stepeni Celzijusa, a vruć afrički vazduh pristići će sve do severne Engleske uz značajno odstupanje vrednosti od proseka. Očekuje se da će u centralno-zapadnoj Evropi ići između 35 i 40 stepeni.

Nakon kratkog predaha od vrućine koji je zahvatio Evropu prošlog meseca, novi toplotni talas stiže na stari kontinent.

Francuska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Nemačka, Austrija, Norveška i Holandija su opasnosti da budu pogođene visokim temperaturama.

I dok raste zabrinutost zbog visokih temperatura, neki delovi Zapadne Evrope se već bore sa sušom.

Meteo Frans, nacionalna agencija za vremensku prognozu u Francuskoj je takođe izdala upozorenja za novi toplotni talas, ali su naveli da prognoze nisu konačne.

Agencija je saopštila da će nastaviti da prati vremenske promene i obrasce u narednim danima. Oni očekuju da će najveća temperatura u Francuskoj do utorka biti oko 35 stepeni Celzijusa. Potom će u sredu i četvrtak rasti i do 40 stepeni.

Ova prognoza dolazi nekoliko nedelja nakon što je Francuska obeležila najvišu temperaturu od 45,9 stepeni Celzijusa. Stotine vatrogasaca se prošlog meseca borilo sa šumskim požarima koji su besneli u južnom delu Francuske.

Vlasti u Parizu su uspostavile „hladne sobe“ u opštinskim zgradama, otvorili su bazene za noćno kupanje i instalirali su dodatne česme za piće.

Posle rekordnih temperatura Francuska se suočava sa sušom koja smanjuje žetvu, izaziva nestašicu vode i šteti životinjama.

Svetska meteorološka organizacija je saopštila da je 2019. godine na putu da bude najtoplija u odnosu na prethodne godine.

Nemačka, Francuska, Poljska i Češka su takođe zabeležile najvišu temperaturu u junu. U Španiji su se vatrogasci borili protiv najgorih požara u Kataloniji u poslednjih 20 godina.

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*